V Islamábádu pokračuje vyšetřování teroristického útoku, při kterém zahynul i český velvyslanec

Záchranáři už prohledali celý hotel Marriott v pákistánském Islamábádu, kde víkendový sebevražedný atentát zabil nejméně 53 lidí včetně českého velvyslance Ivo Žďárka. Ten měl v Marriottu dočasnou rezidenci. Naděje na nalezení dalších živých už je nulová. K výbuchu se stále nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Marriott po výbuchu

Hotel Marriott po výbuchu | Zdroj: ČTK

Experti už ohodnotili stabilitu trosek hotelu. Výbuch a požár podle nich v sobotu poškodily jen horní část budovy. Kostra a základy prý zůstaly v pořádku a nehrozí prý ani zřícení toho, co z hotelu zbylo.

Pákistánská vláda odpovědnost za atentát zatím nikomu nepřipsala, i když někteří činitelé už řekli, že stopy nejspíš vedou k teroristické síti al-Káida a pákistánskému hnutí Tálibán.

Jeden z nejhorších atentátů v pákistánské historii je podle pozorovatelů důkazem stále většího sebevědomí islámských radikálů. Pákistán je spojencem USA v boji proti terorismu. Bývalý český velvyslanec v Islamábádu Alexander Langer vidí v atentátu vzkaz pro nového zvoleného pákistánského prezidenta Ásifa Zardárího:

"Myslím, že to je vzkaz jemu i celé společnosti - my jsme tady, jsme silní, dokážeme udělat takovou a takovou věc a musíte s námi počítat. Zásadně si myslím, že radikálové budou usilovat právě o spektakulární akce. Otázkou je, pakliže by se opakovaly tyto útoky, tak jak dlouho to pakistánská strana schopná nést."

Svět sebevražedný atentát odsoudil. Připojil se i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: "Boj proti terorismu, který je nemocí, jež zachvátila celý svět, musíme všude vést. Povolání diplomata je v jistých končinách stejné nebezpečné jako povolání vojáka. V obou případech se vám může stát, že padnete za vlast. Někdy prostě nestačí všechna opatření."

Česko přijalo zprávu o smrti českého velvyslance v Pákistánu s hlubokou lítostí. Rodině velvyslance kondolovali prezident Václav Klaus i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj velvyslanec Žďárek statečně plnil všechny své úkoly v těch nejsložitějších a nejrizikovějších podmínkách.

Podle Karla Schwarzenberga nejsou naši diplomaté v bezpečí nikde na světě: "Zvyšujeme dál všechna opatření ke zvýšení bezpečnosti všech našich diplomatů. Stoprocentní bezpečnost dneska už nemáme nikde. Dnes se něco takového může stát například v Madridu, v New Yorku, kdekoliv na světě."

Velvyslanec Ivo Žďárek patrně zemřel až několik minut po výbuchu obrovské nálože u hotelu Mariott v centru Islámabádu. Bezprostředně po explozi volal svým kolegům, že je v pořádku. Později žádal diplomat uvízlý v hořícím hotelu o pomoc. Pak už se ale neozval. Jeho tělo našli záchranáři za několik hodin po explozi.

Ostatky velvyslance Ždárka jsou na cestě z Pákistánu do České republiky

Ostatky velvyslance Iva Žďárka, který v sobotu zahynul při teroristickém útoku, jsou na cestě do České republiky. Oznámila to pákistánská televize Geo. Vyšetřovatelé dokončili prohledávání všech tří set pokojů luxusní budovy. Vyloučili nalezení dalších těl i zraněných. Těch bylo více než 250.

Bílou rakev s ostatky Iva Žďárka vyprovodila čestná stráž pákistánské armády. Podle televize Geo ji do České republiky přepravuje speciální letadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Portrét vevyslance I. Žďárka (připravil redaktor Radiožurnálu J. Herget)

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Martina Hanáčková, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme