Vláda schválila rozpočet na příští rok, opozice ho odmítne

Návrh státního rozpočtu na rok 2009 prošel vládou. Materiál, který předložil ministr financí Miroslav Kalousek, počítá s relativně nízkým schodkem 38 miliard korun, nejnižším za posledních osm let. Pro srovnání, na letošek se počítalo s víc než sedmdesátimiliardovým deficitem. Rozpočet ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, kde ale vláda v poslední době už ztrácí většinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek na TK  po jednání vlády

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek na TK po jednání vlády | Zdroj: ČTK

"Návrh rozpočtu je projednán a schválen. Ten schodek je 38,1 miliardy korun," potvrdil ve vysílání Radiožurnálu vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Světová finanční krize se podle něj na rozpočtu neodrazila:

"Díky parametrům, které česká ekonomika má - a ano, ten růst byl kolem šesti procent HDP a i když bude nižší, možná kolem čtyř nebo nad čtyři procenta HDP - je ta výkonnost české ekonomiky tak dobrá, že se nemáme zásadně čeho obávat. Jsme přesvědčeni, že ten rozpočet tak, jak je předkládán, je rozpočtem, který je splnitelný."

Naplánované výdaje i příjmy rozpočtu kabinet navýšil o 700 milionů korun díky prodeji nemovitostí v majetku ministerstva vnitra a úřadu vlády, potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek.

"Poslední otevřenou kapitolou zůstala kapitola ministerstva školství. Zde předseda vlády výrazně podpořil žádost a snahy ministra školství navýšit tuto kapitolu. Bylo to označeno za vládní prioritu. Ministr financí tedy musel předložit řešení. A to spočívá v navýšení kapitoly ministerstva školství o jednu miliardu korun," uvedl Kalousek. Ministerstvo tyto peníze zřejmě použije hlavně na nákup školních pomůcek.

Rozpočet ještě musí schválit Poslanecká sněmovna. Jestli ho zákonodárci přijmou, je ale otázka: Vláda totiž nemá jisté ani hlasy všech koaličních poslanců - odporem například hrozí tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Opozice už dřív upozorňovala, že vládní návrh státního rozpočtu nepodpoří.

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jeho strana takto navržený zákon o státním rozpočtu nepodpoří. Jak řekl Radiožurnálu, vláda by musela změnit některé jeho parametry:

"Ten rozpočet je postavený na nerealistickém očekávání vyššího hospodářského růstu, který v příštím roce nebude. To znamená vláda předimenzovala očekávané daňové příjmy. Navíc ten rozpočet poškozuje poměrně velké skupiny obyvatel. Mám na mysli zejména důchodce. Poškozuje také zemědělce a poškozuje zaměstnance veřejného sektoru, pro které plánuje další pokles reálných mezd. Vláda šetří na nesprávném místě. Mám na mysli zejména vysoké a regionální školství."

Podle Jiřího Dolejše z KSČM může být ohrožena i stabilita vlády. "V každém případě nebude v tomto návrhu rozpočtu příliš mnoho prostoru pro nadbytečné výdaje a rozhodně se nad tímto návrhem bude vést silná debata, jestli se bude šetřit na sociálních výdajích nebo na výdajích jiného typu. O rozpočtu se bude hlasovat v době, kdy už bude po krajských volbách a kdy bude mít ODS před kongresem. Možná rozpočet bude jedním z faktorů, který ovlivní stabilitu této vlády."

Vláda přidá od ledna důchodcům, podle opozice je to ale málo

Důchodci dostanou od ledna přidáno. Vláda schválila navýšení poměrné části důchodů o 4,4 procenta. Průměrný důchod se tak zvýší od ledna o 330 korun na 9.985 korun. Podle slov Zdeňka Škromacha z ČSSD je to ale málo:

"Jen se potvrdilo, že vláda nehodlá přidat nic víc než to, co stanovuje zákon. Tudíž tato vláda v podstatě nepřidala důchodcům ani korunu a bohužel to povede k dalšímu propadu životní úrovně. Protože si za to, co dostanou přidáno, méně koupí. Navíc je ta valorizace nedostatečná. Protože, aby se vyrovnal propad v letošním roce, tak by měla být v průměru kolem 550 až 600 korun."

Šárka Slezáková, Katarína Brezovská, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme