Evropě nebezpečí z kontaminovaného čínského mléka nehrozí, ujišťuje Brusel

Evropě by nemělo hrozit nebezpečí z čínského mléka kontaminovaného průmyslovou látkou melamin. Do zemí Evropské unie se totiž čínské mléko a mléčné deriváty nesmějí dovážet - tak zní ujištění z Evropské komise. Výkonný orgán Unie ale vyslal varování hygienickým inspekcím a celním orgánům v členských státech před čínskými výrobky, které mohou stopy mléka obsahovat, jako je například chléb nebo čokoláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínské mléko

čínské mléko | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Žádné hlášení o zadržení kontaminovaných výrobků zatím Evropská komise nedostala, potvrdila mluvčí komisařky pro zdraví Nina Papadoulakisová. Odpovědné orgány Unie jsou v kontaktu s čínskými úřady a vyzvaly je k předávání všech informací o výrobcích, které by mohly obsahovat melamin.

"Komise požádala čínské úřady o potvrzení, že výrobky dovážené na unijní trh neobsahují mléko zasažené melaminem. Požádali jsme také o zastavení vývozu k nám všech výrobků s obsahem mléka, dokud se neprokáže, že nejsou kontaminované," prohlásila mluvčí.

V Číně kvůli skandálu s kontaminovaným kojeneckým mlékem rezignoval první vysoký úředník. Po výzvě čínské vlády odstoupil z funkce šéf úřadu pro dohled nad kvalitou potravin. Za kontaminaci mléka toxickým melanimem už se předtím omlouval v pekingských nemocnicích premiér Wen Ťi Pao.

Stopy melanimu byly nalezeny v sušeném mléce od společnosti Sanlu před dvěma týdny. Od té doby zemřely na následky otravy čtyři děti, nejméně padesát tisíc jich má zdravotní komplikace. Stovka leží v nemocnicích ve vážném stavu. Do skandálu je zapleteno nejméně 22 společností, které musely stáhnout výrobky z prodeje.

Pavel Novák, Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme