Americký vládní plán na pomoc finančním trhům sklidil v Kongresu ostrou kritiku

Americký Kongres ostře zkritizoval vládní plán, jehož cílem je pomoc finančním trhům. Vládní balík opatření, který počítá až se 700 miliardami dolarů pro banky a finanční společnosti v potížích, se nelíbí zákonodárcům z obou hlavních politických stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Alexandr Pícha

"Vládní plán nepomůže zachránit domov jediné rodině, která se ocitla v nesnázích a nemá na splátky," uvedl mimo jiné předseda senátního výboru pro bankovnictví, demokrat Christopher Dodd.

Jeho slova by se dala přičíst stranické příslušnosti, ale podobně mluví i mnozí republikáni, například člen bankovního výboru a senátor Richard Shelby. Záměrem vlády je podle něj zachránit právě ty finanční instituce, které tuto krizi způsobily.

Ministr financí Henry Paulson vládní plán nicméně bránil. "Jsem přesvědčený, že tento odvážný přístup bude stát americké rodiny daleko méně peněz než druhá možnost, tedy pokračující série krachů finančních institucí," uvedl Paulson.

Na pomoc ministru Paulsonovi přijel do Kongresu i viceprezident Dick Cheyney. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová mluvila o pokroku v jednáních, nebylo ale zřejmé, v čem spočívají.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme