Sněmovna pustila dál novelu, která vrací strážníkům pravomoc měřit rychlost

Strážníci by mohli znovu získat možnost měřit radary rychlost v obcích. V prvním čtení změnu podpořili poslanci. Městská a obecní policie by totiž jinak od 1. ledna 2009 o tuto možnost přišla. Měření rychlosti jen státní policií se totiž dostalo při hlasování do reformy policie, kterou připravil ministr vnitra Ivan Langer. Ten teď také chce, aby se chyba napravila dílčí novelou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola rychlosti

kontrola rychlosti | Foto: Marián Vojtek

Městská policie by měla mít možnost měřit v obcích rychlost, tvrdí ministr Langer. Nově by to ale bylo jen na místech, která by jí určila policie státní. Tato možnost teď tedy bude na stole před poslanci.

Opozice ji ale kritizuje i teď. Podle ní se s měřením radary příliš kšeftuje a ani tato úprava tomu nezabrání. "Zákon by měl znít tak, že to měření provádí státní policie, od toho ji máme, a městská policie jim v tom pomáhá. Pak by to samozřejmě bylo logické," řekl sociální demokrat David Rath.

Do reformy policie se zákaz měření pro strážníky dostal díky pozměňovacímu návrhu občanského demokrata Jana Klase. Ten teď také nabízí ministrovi kompromis. Městská policie by dostala měření zpět, nesměla by měřit ale jinde než v katastru obce, která ji zřídila, a musela by měřit na přesně vyznačených místech.

"Mám připravený legislativní návrh, to jsou přenosné značky, které bude povinna obecní policie stanovit přesně na tom úseku, který jí Policie České republiky přesně vymezí v době měření. Jak přestane měření, sbalí si značky a odejdou," dodal Jan Klas. Poslanec současně věří, že se vše stihne do nového roku vyřešit.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme