Českým sklárnám a porcelánkám hrozí krize

Česko by mohlo přijít o další výjimečnou tradici - českým sklárnám a porcelánkám hrozí krize. Dnes přestaly tavit poděbradské sklárny. Na dovolenou asi budou muset také karlovarští skláři. A mezi zaměstnanci skláren se šíří panika. Největšímu českému výrobci užitkového skla - skupině Bohemia Crystalex Trading - totiž kvůli několikamiliardovým dluhům hrozí konkurz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

broušené  sklo

broušené sklo | Foto: Sklárny Bohemia Poděbrady

Máte dovolenou. Tato obvykle dobrá zpráva teď skláře moc netěší. V poděbradských Sklárnách Bohemia už vypustili tavicí vanu. Sklárny patří mezi největší zaměstnavatele v nymburském regionu, a není proto divu, že se lidé bojí o místo.

Kromě Poděbrad a Karlových Varů je podobná situace také ve Světlé nad Sázavou. Tam se možného uzavření skláren obává i úřad práce. Situace v českém sklářství je vážná také podle majitele sklárny v Harrachově Františka Novosada, který vyjmenovává její příčiny: "Slabý dolar, silná koruna, asijská konkurence, americká finanční krize." S Františkem Novosadem jsme o tématu hovořili v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým sklárnám a porcelánkám hrozí krize

Vedení sklářského koncernu Bohemia Crystalex Trading si nechalo vypracovat analýzu. Chce z ní vyčíst, které provozy mohou dále fungovat. Teoreticky by se krize českého sklářství mohla dotknout až sedmi tisíc pracovních míst.

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme