Pachatel masakru ve finské škole plánoval svůj čin šest let

Finsko dnes prožívá den smutku a šoku z včerejší vraždy ve škole v městečku Kauhajoki, při níž přišlo o život celkem deset nevinných osob a nakonec i sám dvaadvacetiletý pachatel. Zatímco najevo vycházejí nová fakta o pachateli a jeho plánech, Finové, a s nimi mnozí další, se ptají, jak je vůbec možné, že v této poklidné zemi došlo krátce za sebou ke dvěma velmi podobným tragédiím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finsko drží smutek za oběti masakru

Finsko drží smutek za oběti masakru | Zdroj: ČTK

Vraždící střelec Matti Juhani Saari plánoval svůj čin šest let a podle finských vyšetřovatelů se tak chtěl pomstít celému lidstvu. Svých deset obětí si podle dosud známých poznatků nevybral systematicky - vešel do školy se zbraní a pálil prostě po všech, kteří byli kolem.

Finská prezidentka Tarja Halonenová, která je právě na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, vyjádřila svůj šok a hluboký soucit, avšak zároveň tvrdila, že Finsko je a zůstává bezpečnou zemí. Ministr zahraničí Alexander Stubb ale vyzval všechny Finy k "hluboké sebereflexi" a premiér Matti Vanhanen slíbil změny v nynějších liberálních zákonech o držení zbraní.

Podobné sliby však již Finové slyšeli před necelým rokem po prvním školním masakru ve finské Jokele. Krátce před touto tragédií se Finsko postavilo proti direktivě EU o určení spodní hranice pro držení zbraní na 18 let. Těsně po první hromadné vraždě pak politikové prohlásili, že direktivu přijmou. Nicméně i nyní ještě stále platí stará finská hranice, podle níž se vlastníkem zbraně může stát člověk již od 15 let.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme