BIS: Ruské rozvědky chtějí v Česku vyvolat odpor k radaru

Ruští špioni vloni zvýšili na území naší republiky své aktivity. Kromě ekonomiky se hlavním cílem jejich snažení stal americký radar v Brdech a snaha vyvolat proti němu odpor veřejnosti. Mluví o tom dnes zveřejněná výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní informační služba

Bezpečnostní informační služba | Foto: Jan Rosenauer

Ruské špionážní služby podle BIS v souvislosti se záměrem vybudovat na našem území komponenty americké protiraketové obrany usilovaly o to, aby získaly skrytý vliv ve státních a politických strukturách. Pokoušely se prý také dostat do občanských sdružení a jejich terčem byla i média.

"Nešlo jen o to zvýšit odpor veřejnosti k radaru, ale podle našich informací by tohle všechno dohromady mohlo být součástí ruské kampaně, která má narušit integritu Evropské unie, NATO, izolovat Spojené státy a obnovit kontrolu nad ztracenou sovětskou sférou vlivu v Evropě," řekl Radiožurnálu mluvčí BIS Jan Šubrt.

BIS zároveň uvedla, že ruské podsvětí má kontakty v české státní správě, policii i justici, pomocí kterých legalizuje výnosy z trestné činnosti. Neméně znepokojující jsou podle ní i snahy ruských zpravodajců ovlivňovat českou ekonomiku, ať už na diplomatických postech, v soukromých i státních firmách nebo v obchodních komorách.

"Důsledkem ekonomické špionáže přitom zdaleka nemusí být jenom ztráta trhu nebo schopnosti konkurovat, ale oblast energie, průmyslu, obchodu a podnikání se už začala stávat poměrně vhodným a velmi atraktivním nástrojem politického nátlaku," doplnil Šubrt.

Na jaké konkrétní politiky, média nebo organizace měly ruské tajné služby působit, ale civilní kontrarozvědka neuvádí. Předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím z ODS chce slyšet detaily přímo od zástupců českých tajných služeb. "Zatím nám ředitelé všech tří služeb takhle otevřenou a jasnou informaci neposkytli. Příští středu mám výbor a chci si všechny tři ředitele pozvat, aby nám pověděli, co se opravdu děje, protože mě to upřímně řečeno děsí," uvedl Vidím.

Sociální demokraté nechtějí závěry BIS zlehčovat, ale ani přeceňovat. "Jakési informace už dopředu jsme měli, že se zvýšila aktivita agentů z Ruska a dalších zemí právě ohledně radarové stanice. Já si myslím, že tato zpráva může být pro veřejnost uklidňující, že naše zpravodajské služby ví o činnosti těchto agentů," řekl místopředseda výboru pro obranu poslanecké sněmovny za ČSSD Antonín Seďa.

Hlavní smlouvu o radaru podepsali ministři zahraničí USA a Česka letos v létě . Vláda však zatím nemá zajištěnou podporu pro její ratifikaci v parlamentu. Mezi obyvateli stále převládají odpůrci radarové základny na českém území. Proti radaru bylo podle průzkumu agentury STEM po červencovém podpisu česko-americké smlouvy 44 procent dotázaných, pro se vyslovilo 35 procent, zbytek nevěděl.

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme