Poslanci v prvním čtení podpořili vládní změny daně z příjmu

Daň z příjmu by měla příští rok zůstat na 15 procentech, naopak by se snížily odvody na nemocenské pojištění a státní politiku zaměstnanosti. Počítá s tím návrh ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), s nímž dnes v prvním čtení souhlasili poslanci. Osud návrhu zůstává nicméně nejistý, nejhlasitější kritik vládní daňové politiky, občanský demokrat Vlastimil Tlustý v něm totiž požaduje zásadní změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr Kalousek ve sněmovně

ministr Kalousek ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Vlastimil Tlustý už na začátku týdne prohlásil, že změny daní ministra financí Miroslava Kalouska nebude podporovat. Dnes zatím návrh ze stolu nesmetl, nicméně do budoucna chce podpořit jen vhodný kompromis. Před poslanci dokonce řekl, že uvítá jakoukoli změnu parametrů, která povede ke skutečnému snížení daní. Zdůraznil ale, že nepodpoří jakékoli finální znění zákona, ve kterém bude 15procentní daň.

"Ačkoliv už nevidím skoro žádné hmatatelné důkazy pro to, že má smysl ještě věřit ve vítězství rozumu, tak přesto si myslím, že je prostor ve druhém čtení, ve výboru na to, aby nějaká rozumná, kompromisní varianta se ještě zrodila, a tu já bych pak samozřejmě podpořil," řekl Tlustý.

Podle jeho představ by sazba daně z příjmu měla být 12,5 procenta a snížení daňové zátěže by se kompenzovalo slevami na dani.

Ministr Kalousek uvedl, že chce změnou hlavně snížit daňovou zátěž lidí. "Mně je úplně jedno, co bude dělat pan Tlustý. Předkládám sněmovně návrh, který má podle mého názoru význam pro všechny, i pro nízkopříjmové skupiny. Ten návrh jsem připraven hájit, pokud ho Poslanecká sněmovna odmítne, bude to znamenat vyšší daňovou zátěž pro nižší a středněpříjmové skupiny, což mně bude líto, státní rozpočet na tom naopak vydělá."

Pokud návrh sněmovnou neprojde, platila by od příštího roku sazba daně z příjmu 12,5 procenta. Měnily by se ale také některé další parametry daňového systému.

Opozice dlouhodobě s daňovou politikou vlády nesouhlasí. Sama by byla pro zachování progrese u daně z příjmu. Podle sociálního demokrata Bohuslava Sobotky by byl nový systém jen kosmetickou změnou, která lidem nic lepšího nepřinese.

"Podle mého názoru ten návrh nic neřeší, protože snížení sociálního pojištění v oblasti nemocenského pojištění a příspěvku na politiku zaměstnanosti v budoucnu ohrožuje dostatek peněz na výplatu nemocenské a na aktivní podporu těch, kdo chtějí pracovat. Je to vlastně z bláta do louže," myslí si Sobotka.

Komunisté budou prosazovat zachování progrese zdanění. Radiožurnálu to řekl jejich místopředseda Jiří Dolejš. "Diskuse ukázala, že shoda ve sněmovně je minimální, ale že se chce diskutovat nad variantami. Nám by byl nejmilejší návrat k daňové progresi a lidem zvyšovat příjmy touto cestou, a ne snižováním pojištění."

O tom, jestli se bude zákon o dani z příjmu měnit, by měli poslanci rozhodnout do konce roku.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme