Čínský kosmonaut se poprvé vydá na vesmírnou vycházku

Čína vyslala do vesmíru už svou třetí kosmickou loď s lidskou posádkou. Vůbec poprvé ale jeden z kosmonautů během mise opustí palubu stroje a vydá se do volného prostoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

start rakety Šen-čou 7

start rakety Šen-čou 7 | Zdroj: ČTK

Pět let už je Čína schopná vyslat člověka do vesmíru a stejně tak, jako mají Američané svoje Apollo a Rusové Sojuz, Číňané jsou pyšní na rakety s názvem Šen-čou.

Ta poslední s číslem 7 odstartovala dnes z kosmického střediska Ťiou-čchüan na severozápadě Číny a vystoupala na oběžnou dráhu kolem Země. Na její palubě jsou tři tchajkounauti, což je v čínské historii vůbec nejvíce.

Úkol vystoupit do volného prostoru připadl dvaačtyřicetiletému vojenskému pilotovi Čaj Č'-kangovi. Loď by měl opustit v pátek nebo v sobotu zhruba na 40 minut, a to v momentě, kdy bude přelétat nad čínskou pevninou.

Let tříčlenné posádky by měl trvat tři dny a má skončit přistáním v odlehlé severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Je to nejambicióznější čínská kosmická výprava od roku 2003, kdy Čína vstoupila mezi kosmické velmoci schopné poslat do vesmíru vlastní posádku. V současnosti toto trio tvoří ještě Rusko a Spojené státy.

Čína chce v dalších fázích dobývání vesmíru vybudovat orbitální laboratoř. Další řady raket Šen-čou proto budou vybaveny zařízením získaným od Ruska, aby tak mohly být kompatibilní s mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Pokračováním tohoto programu má být i zřízení permanentní stanice stejně veliké jako ruský Mir. Vyvrcholením pak bude vyslání člověka na Měsíc, a to kolem roku 2020.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme