EU zakáže dovoz čínských potravin pro děti s příměsí mléka

Zákaz dovozu zboží pro děti s jakoukoli příměsí mléka - tak Evropská unie zareaguje na aféru s čínským mlékem obsahujícím průmyslovou látku melamin. Toto a další preventivní opatření mají začít platit už od pátku. Dosud po požití mléka připraveného z kontaminovaného prášku onemocnělo několik tisíc čínských dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laboratorní testy mléčných výrobků

laboratorní testy mléčných výrobků | Zdroj: ČTK

Evropská unie zavede zákaz importu všech výrobků pro děti, které obsahují příměs mléka, a to v jakékoli koncentraci. Bude také testovat všechno nově dovezené čínské zboží s obsahem mléka větším než 50 procent. Namátkově budou potravinářské inspekce kontrolovat i výrobky čínské provenience, které už jsou teď v obchodech.

Některé země unijní iniciativu předběhly. Například Itálie zavedla zpřísněné kontroly veškerých potravin dovážených z Číny a Francie zakázala dovoz jakýchkoli potravinářských výrobků s příměsí čínského mléka.

Evropská komise před dvěma dny ujišťovala, že Evropanům by žádné nebezpečí hrozit nemělo, neboť do zemí sedmaadvacítky se čínské mléko a mléčné deriváty nesmějí dovážet.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme