Evropská unie se chce spojit proti padělatelům značkových výrobků

Odhalovat padělané zboží a bojovat proti průmyslovému pirátství. To je cíl Evropského akčního protipadělatelského plánu, který ministrům průmyslu navrhla předsedající země Evropské unie - Francie - na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

textil na tržnici

textil na tržnici | Foto: Marián Vojtek

Průmyslové pirátství se už zdaleka netýká jen elektroniky, značkového oblečení nebo zvukových nosičů. Padělají se i hračky, léky nebo potraviny. Na unijním trhu přibývá také padělané kosmetiky a hygienických potřeb. Výdělky z jejich prodeje jsou často zdrojem příjmů pro organizovaný zločin.

Akční protipadělatelský plán chce zvýšit účinnost výměny informací o tom, kde se jaké padělané zboží objevilo. "Tím, že má Evropa má odstraněny vnitřní bariéry, je o to důležitější ta informace, abychom věděli, kde se zboží pohybuje a mohli zasáhnout proti padělání," říká náměstek ministra průmyslu ČR Martin Tlapa.

K výměně informací má propojením stávajících národních organizací potírajících padělání a průmyslové pirátství vzniknout Evropská observatoř pohybu padělaného zboží.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme