Německá policie zadržela na letišti v Kolíně dva pravděpodobné teroristy

Dvojici podezřelou z terorismu zadrželo speciální německé policejní komando na letišti v Kolíně nad Rýnem. Třiadvacetiletý Somálec a o rok starší Němec původem rovněž ze Somálska směřovali v letadle nizozemské společnosti KLM do nizozemského Amsterodamu. Policie muže už několik měsíců sledovala. Podle ní se chtěli oba připojit k teroristickým atentátům islamistů a zemřít ve svaté válce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v letadle

v letadle | Foto: Marián Vojtek

V 6:55 ráno vtrhlo speciální policejní komando na palubu malého Fokkeru 50, který měl odstartovat do Amsterodamu. Policisté bleskurychle zatkli dva podezřelé muže ve věku 23 a 24 let, kteří byli bedlivě sledováni už několik měsíců.

Podezřelí mladíci nebyli ozbrojeni a nekladli odpor. Podle policie šlo o standardní zatčení a nikoli zásah s použitím mimořádných prostředků. Nic totiž nenasvědčovalo tomu, že by se oba podezřelí chtěli zmocnit právě stroje mířícího do Amsterodamu.

Mluvčí Zemského kriminálního úřadu nicméně potvrdil, že oba pravděpodobní teroristé měli v úmyslu spáchat blíže nespecifikované atentáty a hodlali zemřít ve svaté válce - džihádu. To údajně vyplývá z dopisů na rozloučenou, které se našly v bytech obou podezřelých.

Podle deníků Bild a Tagesspiegel mířili oba údajní teroristé přes Amsterodam a Ugandu do pákistánského výcvikového tábora extremistické organizace Svaz islámského džihádu.

Existuje navíc podezření, že muži zatčení na kolínském letišti udržovali styky s extremistickou sítí kolem mladého Němce Erika Breiningera. Ten má teroristický výcvik na afghánsko-pákistánském pomezí už za sebou a německá policie po něm intenzivně pátrá. Podle bezpečnostních složek míří Breininger spolu se svým libanonským souvěrcem al-Mullou do Německa.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme