V Bavorsku dnes voliči rozhodují o novém složení zemského sněmu

Bavorská CSU se strachuje o absolutní většinu křesel v zemském sněmu. Voliči o novém složení bavorského parlamentu rozhodují právě dnes a křesťanským sociálům hrozí výsledek, na který nebyli zvyklí. Pro rozložení sil bude klíčové, kolik stran se nakonec do zemského sněmu dostane. Hlasování by zprostředkovaně mohlo mít značné dopady i na celoněmeckou politickou scénu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavoři volí nový parlament

Bavoři volí nový parlament | Zdroj: ČTK

Ochota Bavorů zamířit k volebním urnám rozhodne o výsledném množství stran, které se do Landtagu dostanou. V posledním volebním období tam měla své zástupce pouze tři seskupení, křesťanští sociálové (CSU), nyní otřesení sociální demokraté (SPD) a Zelení. Teď by se toto číslo mohlo zvýšit až na šest.

Dobré šance se dávají liberální FDP a v Bavorsku na komunální úrovni mimořádně silným Svobodným voličům. Na jejich kandidátce se o politický comeback pokouší někdejší rebelka CSU Gabriele Pauliová, která loni přivodila pád bavorského premiéra Edmunda Stoibera. "Revolucí" na politické mapě Bavorska by byl taky vstup postkomunistů do zemského sněmu.

Průzkumy napovídají, že všechny klíčové otázky volebního klání budou zodpovězeny velmi těsně. Bavorský premiér Günther Beckstein zdůrazňuje, že výsledek CSU z před pěti let nemůže být letos měřítkem.

"Zisk více než 60 procent hlasů byl fenomenální, mimořádný výsledek. Nesmíme ale zapomínat na fakt, že v absolutních číslech se pro CSU tehdy vyslovilo o 600 tisíc voličů méně, než v roce 1998. Za unikátní výsledek tak mohla extrémně nízká volební účast," připomíná Beckstein.

Letošní volby by mohly rozhodnout taky politický osud Stoiberova nástupce ve vedení křesťanských sociálů Erwina Hubera. Otevřeně se spekuluje o tom, že by ho v případě velkého neúspěchu CSU mohl nahradit ministr zemědělství Horst Seehofer.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme