Termín pro přijetí eura v Česku dál není rozhodnutý

O pevném termínu přijetí eura už letos pravděpodobně současná koaliční vláda nerozhodne, V České televizi to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Sám by si prý přitom velmi přál, aby o termínu kabinet rozhodl příští rok na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

"Vláda bude na podzim - jako každý rok - diskutovat o reálné konvergenci, tedy o sladěnosti české ekonomiky se zeměmi eurozóny, o plnění maastrichtských kritérií. Pokud by existovala jednoznačná politická vůle napříč spektrem - to se nemůže týkat jenom vlády - že chceme mít euro k 1. 1. 2012, tak je to první technicky reálný termín."

Termín skutečně reálný je ale podle Kalouska o rok později - 1. 1. 2013. Stanovení termínu přijetí eura na toto datum prosazuje také Kalouskův stranický šéf, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Sociální demokracie by začátek roku 2013 také podpořila. V České televizi to uvedl stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Současně řekl, že on by uvítal, aby vláda určila datum už letos:

"ODS netlačí ve vládě na to, aby jakýkoliv termín přijetí eura byl součástí vládního rozhodnutí. Pokud to bude až v příštím roce, pak to znamená, že to nemůže být dřív než v roce 2013. A pokud vláda ani příští rok nepřijme žádné rozhodnutí, tak už se dostáváme až do roku 2014. Já bych se velmi přimlouval za to, aby když ne letos, tak nejpozději v příštím roce vláda takovéto rozhodnutí přijala."

Z konvergenční zprávy Evropské komise z května tohoto roku vyplývá, že naše republika zatím nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Současně neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Slovensku zbývají do zavedení eura už jen desítky dní, polská vláda chce zavést euro už v roce 2011. Ve zbývajících sousedních zemích, Německu a Rakousku, se eurem platí už delší dobu. Celkem ze 27 členů Evropské unie používá společnou měnu 15 zemí včetně jediného nováčka Slovinska.

Lenka Rákosová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme