Američané přivezli do Izraele radar proti íránským raketám

Americká armáda přivezla do Izraele radar proti raketám dlouhého doletu. Informuje o tom izraelský tisk. Radar má chránit židovský stát především před údajnou hrozbou ze strany Íránu. Techniku má obsluhovat a chránit 120 Američanů a jejich příjezd znamená první stálou přítomnost amerických jednotek v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Radar přivezlo nejméně deset dopravních letadel. Zařízení ještě není v provozu. Až ale bude spuštěno, má Izraeli přidat několik minut na přípravu obrany, pokud by se stal skutečně terčem raketového útoku.

Radar má být propojen s dosavadním izraelským systémem, ale také s americkým počítačovým centrem v neuvedené evropské zemi, které bude vyhodnocovat odpálení případné rakety už krátce po jejím startu.

Někteří analytici upozorňují, že radar nemusí jen chránit Izrael před agresí. Zároveň totiž omezuje obranné možnosti Teheránu, pokud by naopak Spojené státy nebo Izrael napadly Írán.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme