Vojenská rozvědka potvrzuje informace BIS o zájmu o radar USA v Česku

Výroční zpráva Vojenského zpravodajství přináší podobné informace jako zpráva civilní rozvědky o zájmu cizích agentů o plánovanou výstavbu amerického protiraketového radaru ve vojenském újezdu Brdy. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby ale vojenská rozvědka neuvedla konkrétní zemi, přestože civilní rozvědka za tím vidí ruské agenty. BIS uvedla, že o radar mají zájem ruští agenti, kteří se také snaží ovlivnit české veřejné mínění proti němu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek dodává: "Vojenské zpravodajství skutečně v roce 2007 zaznamenalo konkrétní zájem o informace o možné výstavbě protiraketové základy USA. Je zcela přirozené, že zájem o informace mají státy, které dávají najevo určitý odpor k této myšlence."

Podle Čírtka mohlo dojít k ovlivňování veřejného mínění v Česku, ale konkrétní údaje jsou součástí podrobné zprávy, která je neveřejná. Odmítl komentovat možná podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti se zájmem cizích zpravodajských služeb o radarovou základnu.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor to označuje za vážnou situaci. Ve vysílání Radiožurnálu potvrdil, že mohlo dojít k ovlivňování veřejného mínění: "Těch způsobů je mnoho, lze hovořit s jednotlivými starosty, lze podporovat určitá občanská sdružení, která se zásadně staví proti takovýmto opatřením. Lze to dělat přes řadu privátních obchodních subjektů. Mnohdy někteří z těch, kteří jsou proti rozmístění radaru, ani nevědí nebo nemusí vědět, odkud pochází finanční zdroje, které jim pomáhají tuto činnost rozvíjet."

Andor Šándor dodává: "Znepokojuje především to, že ruská vláda prostřednictvím svých zpravodajských služeb se snaží ovlivňovat výsostná rozhodnutí politické scény v České republice o našem dalším bezpečnostním směřování. Z tohoto pohledu to považuji za velmi vážné. Na druhé straně to, že tu operují cizí zpravodajské služby a snaží se nějakým způsobem získávat informace o tom, co bude Česká republika bude dělat, mě nepřekvapuje. To je normální běžný trend, který se tu děje stále."

Kromě českých informačních služeb, tedy BIS a Vojenského zpravodajství, by podle Šándora měla konat i Policie ČR. Šetření by prý mohlo skončit až vypovězením některých lidí z naší země.

Hlavní smlouvu o radaru podepsali ministři zahraničí USA a Česka letos v létě. Vláda však zatím nemá zajištěnou podporu pro její ratifikaci v parlamentu. Mezi obyvateli stále převládají odpůrci radarové základny na českém území. Proti radaru bylo podle průzkumu agentury STEM po červencovém podpisu česko-americké smlouvy 44 procent dotázaných, pro se vyslovilo 35 procent, zbytek nevěděl.

O výroční zprávě vojenské rozvědky byla řeč i v dnešních 20 minutách Radiožurnálu se stínovým ministrem vnitra za ČSSD Františkem Bublanem. Záznam pořadu nabízíme v Rádiu na přání!

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme