Finanční krize postihla mnichovskou banku Hypo Real Estate

V hodině dvanácté spasila německá vláda problémy zmítanou hypoteční banku Hypo Real Estate. 35 miliard eur. To je prozatím cena za záchranu této banky. Mnichovský bankovní dům se málem stal další obětí celosvětové finanční krize. Na jeho záchranu se složily stát a konsorcium soukromých bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Hypo Real Estate dostaly na okraj propasti problémy dceřiné společnosti DEPFA sídlící v Dublinu. Záchranný balíček zkřížil plány ministra financí Peera Steinbrücka na dosažení vyrovnaného rozpočtu. Podle jeho slov bylo nicméně zapotřebí "odvrátit škody hrozící celému Německu."

Z bankovního sektoru prý zazněly i návrhy na zestátnění ohrožené finanční instituce. Steinbrück ale po konzultaci s kancléřkou Merkelovou tuto variantu zamítnul.

Německé vládě mezitím na dálku "vyhubovala" unijní komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Té se nelíbí, že spolková vláda bruselskou exekutivu ve věci Hypo Real Estate vůbec nekontaktovala.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme