Izrael chce zablokovat výzvu za bezjaderný Blízký východ

Skupina arabských států chce v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii prosadit výzvu za bezjaderný Blízký východ. Navržený dokument si jmenovitě všímá nukleárních arzenálů, které má Izrael, a vybízí k ukončení testování a vývoje jaderných zbraní. Podle Izraele je však tato výzva nemorální, a tak chce zabránit jejímu projednávání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael

Izrael | Foto: CIA

Jak uvedl předseda izraelské komise pro jadernou energii Šaul Chorev, mezi iniciátory výzvy jsou i země, které neuznávají Izrael, a některé prý dokonce usilují o jeho zničení. Podle Choreva je proto nemorální, když stejné státy takto chtějí Izraeli upřít právo na obranu.

Izrael držení nukleárních zbraní nikdy nepřiznal. Podle zahraničních odhadů vlastní asi 200 jaderný hlavic. Řada expertů se obává, že tyto arzenály jsou záminkou pro vývoj zbraní hromadného ničení v muslimských zemích, včetně Íránu. Narozdíl od Teheránu se Izrael nepřipojil ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme