Osud skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou je stále nejistý

Sklárny Crystalex Nový Bor a Kavalier v Sázavě budou pokračovat ve výrobě. Dohodlo se na tom vedení společnosti Crystalex Bohemia Trading s konsorciem věřitelských bank, kterým společnost dluží miliardy korun. Banky umožní dodávky energií a surovin, a tím i pokračování výroby a zachování víc než tří tisíc pracovních míst. Jasný zatím není osud Skláren Bohemia Poděbrady a Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, ve kterých pracuje na 1800 lidí. O obou firmách definitivně rozhodne až přidělený správce insolvenční podstaty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci skláren ve Světlé nad Sázavou

zaměstnanci skláren ve Světlé nad Sázavou | Zdroj: ČTK

Podle výkonného ředitele společnosti Crystalex Bohemia Trading Vlastimila Bažanta se bude se zaměstnanci jednat tak, jak v případě ukončení provozu přikazuje zákoník práce. "Budeme se s nimi dohadovat na čerpání dovolené, na zůstání doma podle zákoníku práce za 60 procent mzdy a tak dál."

Vlastimil Bažant ale zatím neví, jak to bude v obou závodech se zářijovou výplatou. I o tom rozhodne až přidělený správce insolvenční podstaty. O tuto mzdu se ale zaměstnancům chtějí postarat sklářské odbory. Jak, to vysvětlil Radiožurnálu jejich šéf Vladimír Kubinec.

"Pokud nebudou vyplaceny mzdy, tak nejenom odboráři, ale v podstatě všichni zaměstnanci z těch postižených skláren si dojdou pro ty mzdy a budou protestovat před příslušnými institucemi, to znamená před příslušnými bankami a budovami majitelů, včetně státu," řekl Kubinec.

Zastavení výroby v Poděbradech a Světlé nad Sázavou se podle Vlastimila Bažanta dělá tak, aby bylo možné provoz obnovit. O jednotlivé sklárny totiž projevilo jen během minulého týdne zájem deset případných investorů a každý den se objevují další.

Sklářům se nelíbí, že na řešení situace se nechce podílet stát. Jak ale v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uvedl bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, stát by sklárnám z finanční krize pomáhat neměl.

"Já si myslím, že stát by obecně neměl pomáhat firmám. Pomoc bankám je vynucená nikoli tím, že stát by měl více rád banky, ale u těch bank hrozí dominový efekt - že každá jedna kostka, která spadne, podrazí celou řadu dalších. Firmám by se nemělo pomáhat."

"Spíš je pro mě velkou otázkou, jak se mohlo stát, že tak dlouho ta firma zůstala v jakémsi polostátním vlastnictví. Řešení takovýchto problémů typu rozmotání toho složitého klubka kolem Crystalexu velmi pomáhají kvalitní například insolvenční nebo bankrotové zákony," řekl Niedermayer.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme