Eurokomisařka není nakloněná záchraně polských loděnic

Dobré zprávy nepřinese z Bruselu polský ministr pro fond národního majetku Alexander Grad. Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová mu totiž oznámila, že plán restrukturalizace polských loděnic není dobrý. Navrhne Evropské komisi, aby ho zamítla. Pro loděnice by to znamenalo vrátit stamiliony státní pomoci. A to by způsobilo jejich totální bankrot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní brána do loděnice v Gdaňsku

Vstupní brána do loděnice v Gdaňsku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

O restrukturalizačních plánech musí ještě rozhodnout celá Evropská komise. Neelie Kroesová už ale dala polskému ministrovi najevo, že není s plány spokojená. Počítají totiž s další finanční injekcí pro loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně, převyšující miliardu zlotých. Podle ministra Alexandra Grada ještě negativní postoj eurokomisařky automaticky neznamená rozsudek smrti nad polskými loděnicemi.

Už jednou totiž dokázali polský prezident s premiérem přesvědčit předsedu Evropské komise k prodloužení termínu pro dodání nových, upravených restrukturalizačních plánů. Evropská komise jako celek by nemusela nechat padnout alespoň loděnice v Gdaňsku, protože ty se staly symbolem změn v socialistickém bloku, které vedly až k rozbití železné opony a pádu komunistických režimů ve střední Evropě.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme