Evropská komise navrhla preventivní opatření pro případné další finanční krize

Přísnější dohled nad bankami působícími ve více státech Evropské unie a limity pro mezibankovní operace. To jsou některé z nástrojů, které navrhla Evropská komise jako preventivní opatření před dalšími finančními krizemi. Má je obsahovat novela směrnice o kapitálové přiměřenosti. Její návrh teď komise předloží ministrům financí a europoslancům. Pokud ji schválí, budou jí muset členské státy přizpůsobit své předpisy o bankovnictví do dvou let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Banky by si měly ponechávat minimálně 5 procentní majetkovou účast ve finančních derivátech, se kterými obchodují. Jde například o smlouvy o dodání zboží v budoucnu za předem sjednanou cenu nebo o opční práva na nákup zboží v určitém časovém období.

Směrnice by také měla stanovit maximální výši jednoho mezibankovního obchodu. Uvažuje se o 150 milionech eur. Podle komisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho to ale nemá bankám zcela zabránit, aby si vzájemně půjčovaly peníze, ale přimět je k rozdělení rizik. "Nezakazujeme mezibankovní úvěry, jen chceme zajistit, že žádný finanční ústav nevloží všechna svá vajíčka do jednoho košíku."

Podle směrnice, by také mělo vzniknout kolegium regulátorů složené z orgánů národních bankovních dozorů. Mělo by hlídat banky působící ve více státech Unie.

Předseda Evropské komise vyzval členské státy Unie k těsnější spolupráci při řešení finanční krize

Nestačí finanční injekce, musíme posílit důvěru v celoevropskou reakci. Uvedl předseda Evropské komise José Barroso v projevu k evropské reakci na finanční krizi, která se ze Spojených států přelívá i na starý kontinent.

José Barroso | Foto: Vít Pohanka

Vyzval k užší spolupráci mezi členskými státy Evropské unie, aby se zvýšila důvěryhodnost opatření přijímaných v rámci celého společenství. "Potřebujeme posílit orgány bankovního dozoru na celoevropské úrovni." prohlásil Barroso.

Předseda Evropské komise je přesvědčen, že Evropa může čelit novému úkolu, který před ní stojí. "Procházíme krizí, to jistě pozná každý. Ale máme prostředky, jak ji překonat. Samozřejmě při dobré spolupráci s našimi globálními partnery ve světě," uvedl.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme