TNS AISA: Třetina Čechů žije od výplaty k výplatě

To je výsledek průzkumu společnosti TNS AISA, který se dělal v zemích bývalého východního bloku. V souvislosti s krizí, kterou zažívá teď Amerika, kdy se ukázalo, že řada lidí nemá na to splácet své půjčky - se tedy můžeme ptát, jak jsou na tom české domácnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Půjčit si peníze je i u nás už běžné a společensky akceptovatelné. Zažili jsme boom nabídky půjček a úvěrů a ty je potřeba také splácet - proto přibývá i lidí, kteří na pokrytí svých výdajů spotřebují celou svou výplatu - podle průzkumu třetina z nás. Mnozí se bojí toho, že přijdou o svou práci.

V souvislosti se svou finanční situací Češi rozhodně nehýří optimismem, i když ve srovnání s ostatními zeměmi bývalého východního bloku vyšli docela dobře - jinde je totiž na svém každoměsíčním příjmu zcela závislá ještě větší část obyvatel než u nás.

Český statistický úřad už počátkem roku varoval, že problémy se splácením půjček hrozí 20 % českých domácností s nejnižšími příjmy. Stoupá také počet nařízených exekucí. Ani to však neodrazuje řadu lidí peníze si půjčit a v zadluženosti domácností mílovými kroky doháníme západoevropské země. O nárůstu půjček svědčí i to, že splátkovým firmám stále výrazně narůstají obchody.

Lidé v Česku si nejvíce půjčují na hypotéky, nákup aut a motorek, elektrotechniku a další vybavení domácností - v posledních měsících splátkové firmy nejčastěji půjčovali lidem na sportovní vybavení, a to je trochu novinka ve srovnání s předchozím rokem. Lidé investují do zvyšování svého životního standardu a jsou ochotní pak žít od výplaty k výplatě.

Jak jste na tom vy? Žijete od výplaty k výplatě? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Lenka Šumová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme