Premiér, šéf financí a guvernér ČNB: Bankovní sektor v Česku je zdravý

Česká ekonomika i bankovní sektor jsou stabilní a současná světová krize jej přímo neohrožuje. Shodli se na tom premiér Mirek Topolánek, ministr financí Miroslav Kalousek a guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Česká ekonomika pouze kvůli nižším výkonům západoevropských ekonomik do kterých směřuje náš vývoz zpomalí o něco víc než ministerstvo financí očekávalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek, M. Kalousek a Z. Túma

M. Topolánek, M. Kalousek a Z. Túma | Zdroj: ČTK

Podle guvernéra Tůmy není ani důvod, aby se české banky dostaly do nějakých problémů: "To, co se stalo v Americe se primárně odvíjí od tamních potíží, které narůstaly řadu let na trhu s bydlením a se souvisejícími finančními produkty. Naše banky a finanční společnosti nemají ve svých bilancích ve větším rozsahu žádné produkty podobného typu, což je jeden z důležitých argumentů, proč náš sektor skutečně nemá problémy. Pro naše vkladatele a veřejnost je podstatné, že žádným způsobem nejsou ohroženy vklady, právě protože nemáme žádné potíže s bilancemi bank."

M. Kalousek: Končí výjimečně dobré časy

Podle ministra financí česká ekonomika pouze kvůli nižším výkonům západoevropských ekonomik zpomalí. "Česká ekonomika jela několika let na hranici svých kapacit, byla přehřátá. Všichni jsme čekali i bez toho, co se děje ve Spojených státech, mírné zpomalení. To zpomalení bude pravděpodobně větší."

"Jinými slovy končí naprosto výjimečně dobré časy a začínají časy normální, časy s normálními starostmi, ale nikoli časy mimořádné, které by si vyžadovaly mimořádná opatření," poznamenal Miroslav Kalousek a zdůraznil, že stále jde o růst.

Podle jeho slov je česká ekonomika připravena na různé ekonomické tlaky, jako je apreciace koruny (zhodnocení vůči zahr. měnám - pozn. red.) nebo zhoršující se možností poskytování úvěrů. "Je třeba maximální fiskální disciplíny," podtrhl Miroslav Kalousek podmínku, jak těmto tlakům úspěšně čelit. Kalousek připomněl, že vládní rozpočtové priority zůstávají stejné a zdůraznil nutnost reforem s ohledem na stárnutí populace.

Do hry se vrací Sněmovna reprezentantů USA

Plán americké vlády na oživení hospodářství prošel hladce po neúspěchu ve Sněmovně reprezentantů Senátem. Pro federální zákon počítající s výdaji ve výši přes sedm set miliard dolarů hlasovaly tři čtvrtiny senátorů. Upravený návrh půjde k novému hlasování do dolní komory Kongresu.

Šanci na jeho konečné přijetí mají zvýšit změny ve prospěch menších firem a střední třídy. Americká administrativa se v návrhu zavazuje kromě vykoupení problematických aktiv od finančních institucí ke garanci úspor v bankách nově až do výše 250 tisíc dolarů a také k daňovým úlevám.

Východisko budou v Paříži hledat lídři zemí G8

O současné finanční krizi a jejím řešení budou v sobotu jednat v Paříži zástupci čtyř klíčových zemí skupiny G8. S představiteli Německa, Francie, Velké Británie a Itálie se u stolu sejdou prezidenti Evropské Unie a Centrální evropské banky. Předmětem jednání bude i francouzský návrh na zřízení zvláštního fondu, který by pomohl krachujícím bankám.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme