Německo slaví 18 let od znovusjednocení země

Přesně před osmnácti lety se západní a východní Německo znovu spojily v jeden celek. Tehdejší kancléř Helmut Kohl obyvatelům bývalé NDR sliboval v několika málo letech "kvetoucí krajinu". Realita je ovšem poněkud odlišná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

berlínská zeď

berlínská zeď | Foto: Adam Drda

Nezaměstnanost v takzvaných nových spolkových zemích sice v posledních letech klesá. S 12,7 procenta je však stále dvojnásobná ve srovnání se západem.

Mnoho regionů u hranic s Polskem se dále vylidňuje a ministr Wolfgang Tiefensee zodpovědný za rozvoj bývalé NDR mluví v pravidelné hodnotící zprávě o exodu.

V některých oblastech se neobyčejně daří neonacistům a postkomunisté jsou teď na východě podle průzkumů vůbec nejsilnější politickou silou.

V předvečer oslav Dne jednoty byla zveřejněna šokující studie, která ukázala, že žáci a studenti mají o životě v NDR jen zcela minimální znalosti. Každý druhý student na východě a každý třetí na západě tak dnes tvrdí, že NDR nebyla diktaturou. Jen 40 procent mladých lidí v Berlíně a Braniborsku pak ví, že východní Německo neznalo svobodné volby.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme