Izraelci mají strach ze špionáže nově budovaným americkým radarem

Americká armáda staví na jihu Izraele radar, který má údajně chránit židovský stát před íránskými raketami. Izraelci ale vyjadřují obavy, že Američané budou radarem sledovat i tajné vojenské aktivity samotného Izraele. Takovéto anonymní výroky vysokých izraelských činitelů přinesl americký časopis Time.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Další obavu prý mají Izraelci z toho, že americký radar může podráždit Moskvu. Zařízení totiž může stejně dobře jako Íránce sledovat také vojenské aktivity na jihu Ruska.

Americký radar přivezlo minulý týden do Izraele čtrnáct letadel. Až bude smontován, bude ho obsluhovat 120 Američanů. Bílý dům podle deníku The Jerusalem Post odmítl požadavek jeruzalémské vlády, aby radar obsluhovali Izraelci.

Podle oficiálních prohlášení má mít radar obranný charakter. V tisku se ale objevily náznaky, že radar také ztíží možnosti Íránu reagovat na případné napadení Izraelem nebo Spojenými státy.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme