Skládka odpadu u Černošína opět vzplála

U Černošína na Tachovsku přesně po týdnu znovu vzplála skládka komunálního odpadu. Kvůli rozsáhlému požáru vyhlásili ráno hasiči třetí stupeň poplachu. Na místo dorazilo 15 jednotek a specialisté hlídali koncentraci nebezpečných látek v ovzduší. Výskyt škodlivin ale nepotvrdili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasičské auto

hasičské auto | Foto: Jan Rosenauer

Odpoledne se podařilo dostat oheň pod kontrolu, jeho konečná likvidace ale bude obtížná, potvrdil velitel hasičů Robert Kučera. "Problémem je to, že požárem byly zachváceny spodní vrstvy skládky. Těžká technika provádí jejich rozhrnování a jednotky požární ochrany následně provádí dohašování lokálních ohnisek."

Podle jednatele firmy provozující skládku Petra Strankmüllera je stěna prohořelá do hloubky zhruba dvou až tří metrů. "Z tohoto důvodu právě vznikl ten požár znovu, protože my jsme už včera večer žili v domnění, že je vše v pořádku. A prakticky dneska ráno se to rozjelo a aniž by někdo něco věděl, tak začala skládka hořet znovu, takže opět nový zásah a tato sisyfovská práce bude pokračovat dále."

Náklady na zásah budou s ohledem na použitou techniku i nasazení lidí velké. Skládku u Černošína vlastní jedenatřicet obcí. Do areálu ročně uloží až 30 tisíc tun odpadů.

Marika Táborská, Alena Kaliánová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme