Německá vláda se chce znovu pokusit o záchranu banky Hypo Real Estate Holding

Na pomoci se mělo spolu s kabinetem podílet i několik soukromých bank, ty ale včera od záměru odstoupily. Hypo Real pak uvedla, že bojuje o přežití, ale pokusí se udržet na trhu prostřednictvím alternativních opatření. Zdroj blízký vládě podle agentury Reuters řekl, že kancléřka Angela Merkelová odpoledne vystoupí s prohlášením k finanční krizi a k situaci v Hypo Real.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypo Real Estate

Hypo Real Estate | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí dnes vyzvalo všechny členy bankovního konsorcia, kteří se měli původně na záchraně podílet, aby své rozhodnutí znovu zvážili a bance pomohli. Dnes budou o dalších krocích ještě jednat zástupci vlády, centrální banky a regulačního úřadu.

Od předchozího záchranného balíčku pro mnichovskou banku nečekaně odstoupily soukromé bankovní domy - nehodlají dostát svým původním závazkům. Hlavní zátěž balíčku v celkové hodnotě 35 miliard eur měl nést německý stát. Druhý největší hypoteční ústav v Německu, který se zaměřuje na financování komerčních nemovitostí, se kvůli globální úvěrové krizi dostal do potíží v polovině září.

"Hypo Real Estate bojuje o přežití," přiznal mluvčí této finanční společnosti Hans Obermeier. Velcí akcionáři sice prý ústav oslabený americkou hypoteční krizí hodlají finančně podpořit.

Konsorcium soukromých bank ale svou nabídku úvěru z neznámých důvodů stáhlo. Podle listu Welt am Sonntag údajně Deutsche Bank zjistila, že Hypo Real Estate potřebuje krátkodobě mnohem více peněz, než se dosud myslelo. Obvykle dobře informovaný server Spiegel.ONLINE odhadl nedostatek likvidity na 70 až 100 miliard eur do konce roku 2009.

Nově vzniklá situace evidentně zaskočila spolkovou vládu, která byla mnichovské investiční a hypoteční bance připravena poskytnout garance na úvěry. Podle agentury Reuters kancléřka Angela Merkelová odpoledne vystoupí s prohlášením k finanční krizi a k situaci v Hypo Real.

Na finační krizi chce EU reagovat změnou rozpočtových pravidel

Světové finanční krizi chce společně čelit Evropská unie. Přizpůsobí svá rozpočtová pravidla tak, aby mohla lépe reagovat. Po schůzce zástupců čtyř největších zemí unie to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, podle kterého je nutné vzít v úvahu nynější mimořádné okolnosti.

Podle současných pravidel nesmějí mít země eurozóny rozpočtový deficit vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu. Platí také, že veřejné zadlužení musí zůstat pod 60 procenty HDP. Šéf Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že pravidla se budou zavádět tak, aby byla dostatečně pružná.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme