Berlín posílí svůj kontingent v Afghánistánu, stáhne však elitní jednotku

Spolková vláda a posléze i Spolkový sněm dnes jednají o dalším působení německých vojáků v Afghánistánu. V plánu je zvýšení početního stavu kontingentu o dalších 1000 mužů a žen. Berlín ale naopak z Afghánistánu stáhne příslušníky speciální jednotky KSK, kteří se podílejí na Američany vedené operaci Trvalá Svoboda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý OT Fox

Německý OT Fox | Foto: USMC

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier tento krok odůvodňuje tím, že specialisté z KSK nebyli za poslední tři roky ani jednou bojově nasazení. Těžiště německé přítomnosti v Afghánistánu navíc podle ministra jednoznačně leží v podílu na misi ISAF.

Na severu Afghánistánu by mělo Německo mít v příštím roce až 4 500 vojáků. Posílení kontingentu vláda vysvětluje rozšířením působnosti pod Hindúkušem i úspěchy dosaženými při obnově zbídačené země.

Na půdě Spolkového sněmu se ale i ve světle přibývajících útoků na německé vojáky množí hlasy, že by vláda měla stanovit harmonogram pro stahování z Afghánistánu. Šéf diplomacie Steinmeier tyto úvahy označil za nezodpovědné.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme