Ministerstvo financí navrhne kabinetu zvýšení garance bankovních vkladů

Zvýšení záruky za vklady schválili ministři financí zemí Evropské unie. Nově by měla být hranice 50.000 eur, tedy asi jeden a čtvrt milionu korun. Některé státy ale mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur. České ministerstvo financí v reakci na současnou globální krizi navrhne zvýšení garance ze současných 25.000 eur na 50.000 eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Ministr financí Miroslav Kalousek chce, aby se zvýšily garance tuzemských bank za vklady klientů na 50 tisíc eur - tedy zhruba téměř milion a čtvrt korun. Důvodem je podle Kalouska nynější globální finanční krize. "Hodlám vládě navrhnout, abychom zvýšili- nikoliv na přechodnou dobu jednoho roku - pojištění vkladu ze současných 25 tisíc euro na 50 tisíc euro. S tím, že by byla odstraněna spoluúčast," poznamenal Kalousek.

V současnosti vláda totiž garantuje 90 procent výše vkladu. Nově by vláda by měla garantovat plnou výši vkladu do 50 tisíc eur. Současně ale Kalousek odmítl následovat příklad Irska, které vyhlásilo stoprocentní ručení za vklady fyzických osob: "Mně připadá návrh na 50 tisíc jako realistický, poctivý a ekonomický. Není to populistická a nemorální hloupost, jako když lidem vzkazujete, aby svými penězi garantovali své peníze."

Podle hlavního ekonoma Raiffeisen Bank Pavla Mertlíka je to krok správným směrem. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu : "To znamená de facto valorizaci na původní úroveň, kdy ta částka byla schválena, to se stalo před čtyřmi, pěti lety. Když vezmeme v úvahu, jak se mezitím vyvíjely příjmy v ČR, průměrné míry úspor domácností a zejména kurz koruny k euru, tak si myslím, že je to docela férové narovnání do původní podoby," domnívá se Mertlík.

Ministerstvo financí tak mění názor a bude prosazovat vyšší garance pro vklady střadatelů. Ještě včera náměstek Eduard Janota Radiožurnálu potvrdil, že k zvýšení hranice není důvod - banky u nás jsou očištěny od problematických úvěrů a ekonomika je v dobré kondici. Jeho šéf, Miroslav Kalousek už v dnešním tisku připustil, že debata o zvýšení záruk je možná. K posílení státních garancí za vklady už přistoupilo několik evropských zemí - kromě Německa například Dánsko a Rakousko. Ještě více než u nás by se garance bankovních vkladů měly rozšířit na Slovensku - tamní ministr financí Jan Počiatek navrhne už zítra zvýšit pojištění až na sto tisíc eur, tedy v přepočtu téměř dva a půl milionu českých korun.

Také Evropská unie má po dnešku plán, jak čelit finanční krizi. Ministři financí se na schůzce v Lucemburku shodli na doktríně, která řeší mimo jiné to, jak vlády můžou podporovat problémové banky, nebo jak mohou svou pomoc koordinovat. Při současné pomoci totiž hrozí, že nápravné kroky v jedné zemi způsobí potíže v jiné zemi.

O světové finanční krizi se diskutovalo i v úterním Radiofóru.

Milan Kopp, Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme