B. Obama zabodoval v druhé debatě amerických prezidentských kandidátů

Prezidentští kandidáti v USA mají za sebou druhou televizní debatu. Ačkoli se točila hlavně kolem ekonomiky, ke konci došlo i na zahraniční politiku. Ta je považována za silnější stránku republikána Johna McCaina. První průzkumy nicméně naznačují, že se divákům o něco víc líbil demokrat Obama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. McCain a B. Obama

J. McCain a B. Obama | Foto: AFP

Druhá debata amerických prezidentských kandidátů dopadla lépe pro demokraty. Barack Obama podle prvních bleskových průzkumů pro stanice CNN a CBS působil jako přesvědčivější lídr a byl i sympatičtější.

Ekonomika - to byla téma, které převažovalo v první delší části prezidentské debaty. Barack Obama opakovaně přičítal současné problémy amerického hospodářství 8leté vládě republikánského prezidenta Bushe a s ní spojoval svého rivala Johna McCaina.

Ten sice opakovaně připomínal menší zkušenosti Baracka Obamy z vrcholné a mezinárodní politiky, ale podle bleskových průzkumů to na diváky příliš neplatilo.

V průzkumu stanice CNN vyhodnotilo Baracka Obamu jako přesvědčivějšího lídra 54 procent dotázaných, Johna McCaina 43 procent.

V oblasti zahraniční politiky se oba kandidáti mimo jiné shodli, že by se měly přitvrdit sankce vůči Íránu. Oba také považují vztahy s Ruskem za jeden z hlavních problémů, se kterými se bude muset příští prezident vypořádat. McCain zdůraznil, že USA musí morálně podpořit státy v bezprostředním sousedství Ruska jako jsou Ukrajina nebo Gruzie, a urychlit jejich vstup do Severoatlantické aliance.

Už při své první televizní debatě v závěru září se republikán John McCain a demokrat Barack Obama sice přeli hlavně o tom, co s americkou ekonomikou, ale v oblasti zahraniční politiky se shodli například v tom, že se Rusko chová jako autoritářský režim.

Jediný televizní duel mají za sebou kandidáti na viceprezidenta. Obešel se bez vážnějšího zaváhání demokrata Joe Bidena a republikánky Sarah Palinové a provázela ho především úporná snaha obou kandidátů neudělat chybu. Jejich debata ale pravděpodobně nebude mít zásadní vliv na rozhodování voličů při výběru prezidentského kandidáta.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme