České dráhy od prosince zvýší ceny jízdenek i zákaznických karet

České dráhy budou zdražovat jízdné. Od 14. prosince zaplatíme za jízdenky v průměru o 7,5 procenta víc. Základní jízdné bude dražší o dvě koruny, a to nezávisle na délce trasy, zdraží se i jízdné zákaznické. Například nejvyužívanější In-karta bude od poloviny prosince stát 990 korun, zatímco teď je za 600. O 200 korun bude dražší i kilometrická banka, která přijde na 2000 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cestování vlakem

cestování vlakem | Foto: Jan Rosenauer

Hlavní argumentem pro zdražování je podle vedení podniku inflace a tím i stoupající náklady na provoz. Petr Moravec z generálního ředitelství Českých drah připomněl také lednové zvýšení DPH, které ČD do loňského tarifu nezakomponovaly.

"Hlavní vstupy jako elektrická energie a nafta se nepohybují podle inflační křivky, například u elektrické energie, která je pro nás zhruba ze 60 procent hlavním médiem, je to cirka 13 až 15 procent," řekl Moravec. Tržby z osobní dopravy by se podle něj po zvýšení cen mohly zvýšit o půl miliardy korun.

Kromě základního a zákaznického tarifu se zvyšuje cena i dalších jízdenek a věrnostních karet. Síťová jízdenka na celý den - ČD Net - bude stát místo dosavadních 440 nově 450 korun, denní krajská síťová jízdenka REGIONet přijde na 150 korun, tedy o 20 více než dosud. Dražší bude také víkendová jízdenka SONE+ a běžné místenky.

Výrazně si připlatí senioři nad 70 let, kteří s takzvaným Senior pasem mohou jezdit vlakem zdarma. Za roční Senior pas zaplatí o téměř 400 korun více než nyní, celkem 990 korun. Více zaplatí i studenti, kteří dosud měli slevu 55 procent z obyčejného jízdného, od prosince to bude 45 procent.

Na druhé straně chtějí dráhy motivovat cestující k nákupu jízdenek při takzvaném alternativním prodeji. "Proti tomu jdou nové bonusy, které zvýhodňují zákazníky, kteří nakupují buď bezhotovostně, nebo samoobslužně, to znamená internetový a telefonický prodej, nákup jízdenek v automatu nebo platba platební kartkou na pokladně. Tady všude budou cestující sbírat bonusy ve výši tří nebo šesti procent a budou mít možnost tento nárůst jízdného kompenzovat," uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.

K plošnému zdražení přistoupily dráhy opět po roce, naposledy se jízdné zvyšovalo loni v prosinci. K dílčímu zdražení došlo i v polovině letošního roku, kdy podražila kilometrická banka na současných 1800 korun. Ještě loni v prosinci přitom knížečka s 2000 kilometry stála 1400 korun. Nový jízdní řád a s ním i vyšší tarify začne letos platit 14. prosince.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme