Vláda je pro odškodnění vysokoškoláků vyhozených komunisty

Šance nedostudovaných vysokoškoláků na odškodnění stoupla. Vláda se shodla na tom, že by lidi, kteří museli studium opustit kvůli komunistickému režimu, měl stát odškodnit. Ministr školství připraví návrh, který by finanční vypořádání s nimi vyřešil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet ale zatím nemá jasno v tom, jakého období se satisfakce bude týkat. Ministři se přiklánějí k období mezi lety 1948 až 1953. Vláda zatím neurčila ani výši příspěvku.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ale rozhodující, že se ministři na odškodnění shodli: "My jsme v tuto chvíli diskutovali především formu, to znamená gesci ministerstva a klíčovou věc - podobu normy, zda to bude zákonná nebo tzv. podzákonná norma. Konkrétní parametry budou teprve dopracovány."

Po únoru 1948 komunisté prostřednictvím tzv. Akčního výboru Národní fronty proěřovali a vylučovali studnty a učitele ze škol. Do roku 1949 muselo odejít přes 10.000 studentů a akademiků. Jen malá část z nich se dočkala rehabilitace v období Pražského jara 1968, ostatní museli čekat další dvě desítky let.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme