Nezávislost Kosova přezkoumá soudní dvůr OSN

Valné shromáždění OSN předloží Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu k posouzení vyhlášení samostatnosti Kosova. Na žádost srbské vlády o tom rozhodlo sedmdesát sedm členských zemí OSN. Jen o tři státy méně se zdrželo hlasování, včetně České republiky. Šest zemí bylo proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Priština - Kosovo

Priština - Kosovo | Foto: www.prishtina-komuna.org

V Srbsku zavládlo mírné uspokojení. Pro návrh bylo pět zemí Evropské unie, které dosud neuznaly Kosovo, a dále většinou země z Afriky a Latinské Ameriky. Proti byly mimo jiné Spojené státy a Albánie. Většina západních zemí se hlasování zdržela. Srbská televize rozhodování Valného shromáždění přenášela v přímém přenosu.

Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu teď sám rozhodne o způsobu zkoumání problému. Na výsledek se může čekat i více než rok a výrok soudu nebude zavazující.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku letos v únoru. Nový stát dosud uznalo téměř 50 zemí, mezi prvními Spojené státy, Japonsko, Velká Británie, Austrálie nebo Německo. Česká republika tak učinila v květnu.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme