Agrofert odstupuje od koupě Unipetrolu

Společnost Agrofert podle předběžné dohody odstoupí od privatizace Unipetrolu. Stát tak nedostane za podíl v chemické skupině částku 361 milion eur. Šéf Agrofertu Andrej Babiš odmítá takovou cenu za Unipetrol zaplatit, dnes ráno to potvrdil Radiožurnálu. Tvrdí, že společnost má dnes výrazně jinou hodnotu, než počátkem letošního roku, kdy smlouvu uzavíral. Jako hlavní důvod uvádí změny v České rafinérské, ve které má Unipetrol podíl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

"To má zásadní vliv, protože zaprvé k té dohodě o přepracovací rafinérii nedošlo a otázka je, za jakých podmínek k ní dojde. A to nikdo ještě neví. A kdyby byla přepracovací rafinérie už v tomhle roce a Česká rafinérská předpokládá ztrátu miliardu až miliardu a půl, tak o tu ztrátu se musí podělit akcionáři. Takže vlastně ten Unipetrol, dneska je první výročí Due delegance, je úplně jiná firma. Nikdo ještě neví přesně, jak ty suroviny budou."

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrej Babiš o důvodech odstoupení od smlouvy

Za odstoupením od kontraktu není podle Babišova dřívějšího vyjádření problém sehnání požadované částky. "My jsme tedy rozporovali všechny ty spekulace, že na to nejsou peníze. My jsme jednoznačně prokázali dopisem z banky a tento dopis jsem dal dokonce v originále i panovi Rusnokovi a panu Sobotkovi, že na to peníze máme. A předložili jsme jednoduché důvody, proč ta transakce nejde dokončit."

Fond národního majetku na změnu privatizačních podmínek odmítl přistoupit, a tak se s Agrofertem předběžně dohodl na ukončení platnosti kupní smlouvy. Ministr financí Bohuslav Sobotka i ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok už před týdnem oznámili, že pokud Agrofert do dnešního dne za Unipetrol nezaplatí, doporučí vládě vypsat novou soutěž.

Nezdar při privatizaci české petrochemie potvrdila mluvčí Fondu národního majetku Lucie Králová. "Společnost Agrofert Holding navrhla Fondu národního majetku dohodu o ukončení kupní smlouvy. Fond tento návrh postoupí Ministerstvu financí, které ho předloží k projednání vládě." Zda ale Babišovi hrozí po jeho kroku nějaké sankce, to ale mluvčí Fondu Lucie Králová nemohla upřesnit.

Ministerstvo financí nyní vypracuje nový privatizační projekt, jak nám sdělil jejich mluvčí Jaroslav Dědič. "Ministerstvo financí připraví materiál pro jednání vlády, ve kterém navrhne vládě, aby v duchu dohody privatizační proces Unipetrolu ukončila. Návrh dalšího privatizačního postupu připraví Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem financí."

Akcie Unipetrolu na tyto nové informace zareagovaly pozitivně a jejich cena vzrostla téměř o čtyři procenta.

Agrofert, který vybrala loni v prosinci vláda Miloše Zemana přes to, že meziresortní privatizační komise doporučila jako vítěze britský Rotch Energy, zatím za Unipetrol nezaplatil. Nedávno také požádal Fond národního majetku o změnu podmínek tendru. Chtěl, aby se snížila cena a do kontraktu mohl vtoupit vstupu další partner - polský PKN Orlen.

Markéta Kaclová, Marika Táborská, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme