Židovský zákaz jízdy automobilů vyústil v pouliční bitky s Araby

Desítky automobilů a obchodů zničili od dnešní noci arabští a židovští extremisté ve městě Akko na severu Izraele. Srážky znepřátelených gangů vypukly poté, co židovští mladíci zaútočili na arabského řidiče. Včera totiž se západem slunce začal židovský svátek Jom kippur, neboli Den smíření. Židé během tak dnes kromě jiného nesmějí řídit automobily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelští chodci - Jom kippur

izraelští chodci - Jom kippur | Zdroj: ČTK

Arab tvrdí, že v noci jel do svého domu, když ho Židé přepadli. Ti naopak trvají na tom, že se arabský řidič ve smíšeném Akku vydal svou jízdou provokovat židovské obyvatele. Incident každopádně přerostl v rozsáhlé násilnosti, protože se do něj na obou stranách okamžitě zapojily desítky mladých radikálů.

Arabští poslanci izraelského parlamentu už před svátky požadovali, aby policie zajistila bezpečnost řidičů, které Jom kippur k zákazu řízení nezavazuje. Izraelské dálnice jsou dnes ale přesto prázdné a namísto obvyklých kolon automobilů je na nich možné vidět spíš cyklisty a mládež na skateboardech.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme