Od listopadu by měla klesnout cena léků

Léky by měly být levnější. Klesnout u nich má maximální cena. Změna, která začne platit v listopadu, se dotkne stovek přípravků. Lidé by podle propočtů ministerstva zdravotnictví měli celkově ušetřit víc než miliardu šest set miliónů korun. Finanční úspory by měly znamenat i efektivnější léčbu. Snížení výdajů by se totiž mělo dotknout i zdravotních pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Při změně cen vycházel Státní úřad pro kontrolu léčiv z cen platných v jiných zemích Evropské unie. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka změnu nejvíc pocítí uživatelé léku na nádorová onemocnění a respirační choroby.

"Chci připomenout, že je to změna připravená v rámci batohu, která byla opozicí kritizována a byli jsme nařčeni naopak z toho, že budeme léčiva zdražovat. Je to přesně naopak. Pacienti ušetří 1,6 miliardy a dokonce budou šetřit i pojišťovny. To je to, co zdůrazňuji, systém zdravotnictví se dá nastavit tak, že mohou šetřit všichni."

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD a poslanec David Rath ale slibovaným úsporám nevěří: "Tím, že snížili jen tabulkové ceny, které neslouží k ničemu, protože v reálném životě se nepoužívají, tak žádná úspora nebude. Nikdo neušetří ani korunu, bohužel."

Stoupnout by měl i počet léků bez doplatku. Ze současné zhruba tisícovky asi o polovinu. Podle šéfa Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromíra Gajdáčka díky novému ocenění léků ušetří: "Asi řádově ve sta tisících. Počítám 200 až 300 tisíc korun."

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme