Čína varovala USA před dalšími dodávkami zbraní na Tchaj-wan

Čína varuje oba americké prezidentské kandidáty před dalším prodejem zbraní Tchaj-wanu. Peking pobouřil současný plán Pentagonu dodat Tchaj-peji zbraně za 6,5 miliardy dolarů včetně protiraketových střel Patriot. Podle Číny tak dochází k narušení rovnováhy v Pacifiku i ohrožení vojenské spolupráce mezi Washingtonem a Pekingem. Čína považuje Tchaj-wan za odštěpeneckou provincii, ostrov se ale už téměř 60 let vyvíjí jako nezávislý stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakázané město v Pekingu

Zakázané město v Pekingu | Foto: Roman Růžička

"Tchaj-wan je pro vztahy mezi Čínou a Spojenými státy zásadním tématem a oba kandidáti na amerického prezidenta by si to měli uvědomit," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Podle Pekingu by ani Barack Obama ani John McCain neměli v případě, že zvítězí v nadcházejících volbách o post šéfa Bílého domu, pokračovat v prodeji zbraní Tchaj-wanu.

USA patří k hlavním spojencům ostrovní země i největším dodavatelům vojenské techniky. Americký Kongres nyní rozhoduje o plánu prodat Tchaj-peji 330 protiraketových střel Patriot, 30 vrtulníků Apache a další obranné techniky. Peking proti tomu protestuje a v reakci na to přerušil kontakty mezi armádami obou zemí.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme