Černá Hora a Makedonie uznaly Kosovo

Dvě bývalé jugoslávské republiky Černá Hora a Makedonie uznaly samostatnost zatím poslední odtržené části někdejší jugoslávské federace Kosova. Makedonie se stala 50. zemí, která s Kosovem navzájem zřídí zastupitelské ůřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Kosova

vlajka Kosova | Foto: Dagmar Částková | Zdroj: Český rozhlas

Černohorská vláda uznala Kosovo jednomyslně a rychle. Parlament bývalé jugoslávské republiky Makedonie pak jednal o této otázce celý den a schválil uznání nejmladšího státu v Evropě až pozdě v noci. Obě země to udělaly, přestože Srbsko dalo najevo, že tento krok neponechá bez následků.

Česká republika uznala nezávislost jihosrbské provincie Kosovo v květnu. Tento krok vyvolal na domácí politické scéně rozporuplné reakce a rozdělil ji v názoru, jestli se má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Proti byli opoziční komunisté i sociální demokraté, výhrady měli také lidovci, někteří ministři za ODS a prezident Václav Klaus.

Zákonnost vyhlášení samostatnosti Kosova letos v únoru bude po rozhodnutí Valného shromáždění OSN posuzovat Mezinárodní soud spravedlnosti v Haagu. Podle posledních informací je možné, že rozsudek padne až za několik let.

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme