Propady burz pokračují, pražská spadla rekordně

Evropské burzy zaznamenaly kvůli globální finanční krizi další obrovské ztráty. Pražská nebyla výjimkou - zažila nejvyšší denní propad v novodobé historii. Oslabila o 15 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléři

makléři | Foto: Milan Kopp, Jiří Hošek

Po téměř čtyřech letech tak burzovní index PX sklouzl pod devítisetbodovou hranici. Burza dnes pozastavila obchodování už s pěti akciemi, a to se zatím nikdy nestalo. Závěrečná bilance "černého pátku": CME odepsala skoro 30 %, Erste a Orco 22, Pegas 17, Unipetrol 16, Komerční banka 15 a ČEZ 14 %. Akcie elektrárenské společnosti se svezly na 777 korun.

Kvůli finanční krizi se cena ropy dostala pod 80 dolarů za barel. Poptávku tlačí dolů obavy z recese světové ekonomiky. Česká měna dnes oslabila k euru na 24,90 a k dolaru na 18,40.

Na varšavské burze zamířily dolů prakticky všechny obchodované tituly

Index varšavské burzy prolomil psychologickou hranici dvou tisíc bodů. Index WIG20, který sleduje hodnotu dvaceti nejvýznamnějších podniků, klesl téměř o devět procentních bodů. Například akcie českého ČEZu klesly prakticky na úroveň, na které ČEZ na varšavské burze začínal. Ekonomové předpovídají další pokles na této největší burze ve východní Evropě.

Podle ekonomů situace na burze nesouvisí se stavem polské ekonomiky, ale je důsledkem pádu na burzách ve Spojených státech, Evropě a Asii. Ekonomové i politici se proto snaží uklidnit polskou veřejnost.

"Takový už je trh. Část úspor bychom si měli bezpečně uložit na kontě. Jakákoli investice je určitým rizikem - akcie někdy rostou, jindy zase klesají, vždy je ale je nutné zachovat chladnou hlavu," radí bývalý premiér a známý ekonom Jan Krzysztof Bielecki.

Katastrofální propad zaznamenaly taky akcie na frankfurtské burze

Ve světle propadu světových burz se otřásl v základech také německý akciový trh. Index DAX se místy propadl až o 10 procent a dostal se na úroveň z června roku 2005. Během pouhého týdne tak burzovní index ztratil čtvrtinu své hodnoty.

Už v prvních minutách po začátku obchodování zamířily akcie německých firem ke dnu jako kámen. Neztrácely přitom jenom finanční společnosti, nýbrž plošně všechny hospodářské sektory.

Kurzy 15 z 30 firem tvořících index DAX vykázaly dvoucifernou procentní ztrátu. Největší propad postihl koncerny E.ON, Allianz, RWE nebo Deutsche Telekom. Oslabily taky akcie Postbank navzdory optimistickému prohlášení jejího šéfa Wolfganga Kleina, že finanční ústav trvá na svých hospodářských cílech do roku 2010. Přerušení obchodování, tak jako na burzách ve Vídni či Moskvě, se ve Frankfurtu neplánuje.

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme