Chebsko zasáhlo další silné zemětřesení

Oblast okolo západočeského města Cheb se znovu zachvěla - zemětřesení dosáhlo tentokrát síly téměř čtyř stupňů devítibodové Richterovy škály. Byly tedy u nás nejsilnější od přelomu let 1985/1986, kdy na Chebsku naměřili 4,8 stupně. Stejně jako při minulých třech větších záchvěvech se toto dnešní čtvrté pokračování projevovalo hlubokým hučením, na které navázal krátký, ale citelný otřes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chebsko zasáhlo další zemětřesení

Chebsko zasáhlo další zemětřesení | Zdroj: ČTK

Radiožurnálu potvrdil další otřesy Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd: "Aktivovala se čtvrtá fáze zemětřesného roje a v 9:45 se vyskytl další, na naše poměry velmi silný otřes o síle 4. stupně Richterovy škály. Epicentrum je stále to samé - u obce Nový Kostel. Ohniska zemětřesení jsou v hloubce asi 10 kilometrů."

Otřesy zaregistrovali lidé ve vzdálenosti i několika desítek kilometrů od Nového Kostela, obce se 700 obyvateli, ležící 15 kilometrů severně od Chebu. A samozřejmě seizmické stanice v celém Česku. Zemětřesení bylo tak silné, že mohly nastat drobné škody - například spadané tašky ze střech.

Podle Josefa Horálka to, že zemětřesení je stále na jednom místě, je vlastně výhodou: "Je to dané pevností horniny a naakumulovanou seismickou energií, která je v oblasti. Že je to pro tu oblast výhodou říkám proto, že se energie uvolňuje postupně. Kdyby se uvolnila ve formě jednoho otřesu, tak to bude už středně silné zemětřesení."

Josef Horálek nevylučuje, že ještě mohou přijít další, dokonce silnější otřesy. Podle seizmologů by ale vzhledem ke známým příčinám neměly v oblasti Chebska přesahovat hranici pěti stupňů Richterovy škály. Jen nevědí, jestli už jsme za vrcholem zemětřesného roje. V každém případě bude seizmická aktivita pokračovat ještě několik týdnů.

Přecházející vlna zemětřesení postihla tuto západní část naší republiky v roce 2000. Tehdy trvala čtyři měsíce. Ještě předtím, na přelomu let 1985/1986 na Chebsku zažili zemětřesení o nebývalé síle 4,8 stupně Richterovy škály.

V paměti máme také zemětřesení na Úpicku v Podkrkonoší, které v říjnu roku 2005 dosáhlo síly 3,4 stupně Richterovy škály. Mělo epicentrum v trojúhelníku mezi Malými Svatoňovicemi, Úpicí a Rtyní v Podkrkonoší.

Lenka Rákosová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme