Izraelský premiér Olmert přiznal diskriminaci arabské menšiny

Arabská menšina v Izraeli čelí diskriminaci. Přiznal to izraelský premiér Ehud Olmert. Učinil tak při schůzce s vůdci arabské komunity. Ti za předsedou vlády přijeli s požadavkem, aby znovu otevřel kauzu osm let starých demonstrací, kdy policie postřílela 13 Arabů. Ochráncům lidských práv vadí, že ačkoli i vládní vyšetřovací komise přiznala nepřiměřenost policejního postupu, za krveprolití nemá jít žádný policista před soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Stíhání dotyčných policistů odmítl zkraje roku generální prokurátor a Olmert včera řekl, že s tímto rozhodnutím nemůže a nebude nic dělat. Přiznal ale, že Arabové léta čelí z různých důvodů často záměrně diskriminaci.

Arabové tvoří pětinu obyvatel Izraele a o jejich nerovném postavení oproti židovské většině se mluví vždy v době krizí ve vzájemných vztazích. Od středy probíhají každou noc krvavé srážky v ulicích severoizraelského Akka.

Nepokoje vyvolala nepravdivá zpráva šířená z mešity, že Židé zabili jednoho Araba. Další pokračování nepokojů už podle policie podněcují většinou židovští radikálové.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme