Odvolací soud: Zámek v Kolodějích musí stát vrátit potomkovi původních majitelů

Barokní zámek v Kolodějích, který využívá česká vláda jako reprezentační prostory, se má vrátit dědici původního majitele Vítězslavu Kumperovi. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud, který tak dnes potvrdil lednový rozsudek Obvodního soudu v Praze 9.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Kolodějích

Zámek v Kolodějích | Foto: www.vlada.cz

S restitučními nároky na zámek v Kolodějích uspěli potomci prvorepublikového průmyslníka Antonína Kumpery už vloni. Pozemkový úřad tehdy vyhověl jejich žádosti a zámek i přilehlé pozemky jim vrátil. Vláda ale toto rozhodnutí soudně napadla a spor řešil letos v lednu obvodní soud pro Prahu 9. Ten se však postavil na stranu potomků původních majitelů.

Jak tehdy soudce Jiří Malý vysvětlil, stát zámek zabavil v roce 1948 protiprávně. "Tam byl porušen smysl Benešových dekretů, které měly potrestat osoby národně nespolehlivé, zrádce, odpadlíky a podobně, ale nikoli ty, kteří si dovolili vlastnit nějaký majetek." Soud se opíral také o archivní materiály o tajné poradě vysokých politiků v prosinci roku 1948, ze které vyplynulo, že podmínky pro konfiskaci nejsou, přesto musí být zámek zabaven. Vláda se proti rozhodnutí Obvodního soudu v Praze 9 ale odvolala.

Dnešní rozhodnutí odvolacího pražského městského soudu je pravomocné. Vláda proti němu může podat dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Podle její mluvčí Jany Bartošové zváží další postup po prostudování rozsudku:

"Úřad vlády toto rozhodnutí respektuje. Podle zákona vyčerpal všechny dostupné řádné opravné prostředky. Nyní zbývá pouze dovolání, tedy mimořádný opravný prostředek. Ale to už zákon neukládá. To znamená, že my počkáme na pravomocné rozhodnutí soudu - na odůvodnění. A podle toho potom rozhodne vedoucí Úřadu vlády o dalším postupu."

Jak dále Jana Bartošová uvedla, vláda má k dispozici jiné reprezentativní prostory, zámek v Kolodějích tak ministři využívali minimálně.

Marika Táborská, Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme