Evropské vlády nalijí do bankovního sektoru stovky miliard eur

Britská vláda mohutně zasáhla v bankovním sektoru. Díky finanční injekci Brownova kabinetu budou dvě banky částečně zestátněny a generální ředitel jedné z nich - Royal Bank of Scotland - odstupuje z funkce. Plán na záchranu bank ve výši 470 miliard eur už přijala také německá vláda. Francouzská vláda podpoří svůj bankovní sektor částkou 320 miliard eur a Španělsko na tyto účely vyčlení 100 miliard eur. Opatření je součástí širšího programu, v jehož rámci se vlády dalších zemí eurozóny včera dohodly na společné podpoře finančního systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Zdroj: ČTK

Britská vláda uvolňuje 37 miliard liber, tedy více než 46 miliard eur, ve formě nového kapitálu do tří prominentních bank: Royal Bank of Scotland, Llodys TSB a HBOS. Čtvrtá banka, Barclays, hodlá získat šest a půl miliardy liber úvěrů ze soukromých zdrojů bez vládní pomoci.

Podle informace BBC bude ministerstvo financí vlastnit 60 procent akcií Royal Bank of Scotland a 40 procent akcií bank Llloyds TSB a HBOS, které se připravují na fúzi. Generální ředitel Royal Bank of Scotland sir Fred Goodwin odchází z funkce. Podle dohody mezi vládou a vedením bank letos nebudou ředitelům vypláceny prémie.

"Žádné bance na světě se tato globální bouře nevyhnula. Některé byly zasaženy více, jiné méně. V tomto čase nejistoty potřebujeme, aby britské banky byly schopné vést globální ekonomiku a byly stejně silné a prosperující jako banky kdekoliv jinde. Proto jsme se dohodli na závažné komerční investici, která nasměruje 37 miliard veřejných peněz do několika britských bank," řekl britský ministerský předseda Gordon Brown.

Ministr financí Alistair Darling prohlásil, že se vláda v bankách nechce stát stálým investorem a že se bude svých podílů zbavovat. Redaktor BBC pro věci podnikání uvádí, že vládní zásah představuje absolutní pokoření dotyčných bank.

Akciové trhy v Londýně na vládní iniciativu reagovaly posílením, obchodování na londýnské burze se oproti očekávání kvůli intervenci Brownova kabinetu nezastavilo. Posílily ale i další světové burzy. V řadě zemí se vlády chystají podniknout podobné kroky jako britská vláda.

Německo: Záchranný plán za 470 miliard eur

Balíček německé vlády na posílení finančního sektoru dosahuje hodnoty 470 miliard eur. Pro realizaci záchranného plánu zřídí spolková vláda speciální fond. Vláda už záchranný plán schválila.

Hlavním pilířem ozdravného balíčku v Německu mají být státní garance mezibankovních půjček ve výši 400 miliard eur. V posledních týdnech si německé finanční ústavy kvůli nulové důvěře prakticky přestaly půjčovat peníze.

Garance se mají týkat půjček s dobou splatnosti 36 měsíců. Za garanci musí bankovní dům zaplatit roční poplatek ve výši dvou procent. Prostřednictvím 70miliardové přímé finanční injekce se má taky zvýšit vlastní kapitál oslabených bank.

Největší balíček finanční pomoci v poválečné historii Německa má platit jen do konce roku 2009. Příslušný zákon má být schválen během jediného týdne ve zrychleném řízení. Spolkový kabinet zároveň rezignoval na cíl dosáhnout v roce 2011 vyrovnaného státní rozpočtu.

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem reagovala na zveřejněný stabilizační plán pozitivně, její index DAX dopoledne posílil o bezmála 7 procent.

Francouzská vláda pomůže bankovnímu sektoru částkou 320 miliard eur

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil, že francouzská vláda podpoří svůj bankovní sektor částkou 320 miliard eur. Ohlášená pomoc zahrnuje i francouzský příspěvek na záchranu hroutící se belgicko-francouzské banky Dexia.

Celková částka, kterou Francie na záchranu bank vynaloží, nepřekročí 360 miliard eur. Sarkozy upozornil, že zmíněné částky se nemusí plně vyčerpat a že záleží na potřebách bank.

S guvernéry nejvýznamnějších bankovních domů se prezident Sarkozy setká zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O různých aspektech světové finanční krize si povídal Jan Pokorný s Jiřím Malým z Vysoké školy ekonomické v Ranním interview Radiožurnálu.

Obáváte se přímého dopadu finanční krize ve světě na vaše peníze nebo zaměstnání? Hlasujte v naší anketě!

Jiří Hošek, Milan Kocourek, Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme