Vklady v bankách v Česku budou víc zajištěné

V reakci na krizi finančních trhů ve světě zvýšila vláda garance za vklady v bankách v České republice. Podle novely zákona o bankách by klienti měli mít pojištěno 100 % svých vkladů do maximálního limitu 50.000 eur (to je téměř 1 a čtvrt milionu korun). Po mimořádném zasedání kabinetu to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek. Cílem normy je posílit důvěru vkladatelů ve schopnost bank v Česku odolat tlakům světové finanční krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Topolánek a ministr financí Kalousek

Premiér Topolánek a ministr financí Kalousek | Zdroj: ČTK

Znamená to, že Fond pojištění vkladů by kryl 97 procent všech nynějších vkladů. Dosud jsou podle zákona o bankách vklady kryty z 90 procent do výše 25.000 eur (tedy asi 620 tisíc korun).

Premiér Mirek Topolánek (ODS) po jednání poukázal na to, že jsme po Irsku teprve druhou zemí, která přijímá taková legislativní opatření v nastalé finanční krizi: "Vládou to prošlo jednomyslně. Udělali jsme tento krok hlavně proto, že úroveň pojištění vkladů byla u nás nižší než v jiných zemích. Měl by přispět k absolutní důvěře vkladatelů v náš bankovní systém."

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) změna postihne větší objem naspořených peněz: "Dnes je pojištěno zhruba 70 až 75 % vkladů, ovšem jenom do výše 90 %. Po platnosti této novely nemusí mít žádnou obavu o své vklady 97 % klientů, protože je mají pojištěny do výše 100 %. Odpadá ta desetiprocentní spoluúčast."

Jak řekl poslanec Milan Urban (ČSSD), sociální demokraté jsou připravení novelu zákona podpořit. Budou ale usilovat o rozšíření garance vkladů i na jiné účty než jen bankovní: "Určitě se pokusíme změnit zákon, aby se jednalo o stoprocentní zajištění. Budeme chtít vědět, jak jsou zajištěny termínované vklady, dluhopisy, podílové fondy v jednotlivých bankách, ale jsme i připraveni ten vládní návrh podpořit."

Jde spíš o psychologii - česká vláda má za cíl posílit důvěru vkladatelů, aby v obavách o své peníze ve velkém a hromadně nevybírali. Členové vlády i představitelé finančních ústavů totiž ujišťují, že banky, působící na českém území, jsou ve velmi dobré finanční kondici. Říkají, že celé bankovní odvětví v Česku je stabilní.

Ministr financí Miroslav Kalousek proto opakovaně odmítá státní záruky za všechny bankovní vklady, což už schválili v Německu (ale teď mají dohadovací potíže) i v Rakousku a v plné výšce a bez omezení na Slovensku. Je ale otázkou, jak to dopadne při hlasování v českém parlamentu, kde vláda chce novelu zákona projednat ve zkráceném řízení.

Poslanec Vlastimil Tlustý totiž už řekl, že navrhne tyto garance ještě vyšší - představuje si, že by měly být pojištěné částky až do čtyř milionů korun. Opozice potom chce záruky neomezené - tedy stejně, jak to už schválili ve výše zmíněných sousedních zemích.

Celá Evropa se teď snaží definitivně zachránit už pomalu se zvedající finanční trhy. Ty sbírají síly po slibech, že evropské vlády nalijí do bankovního sektoru stovky miliard eur. Také za Atlantikem jdou finanční burzy vzhůru poté, co vláda Spojených států amerických rozhodla o masivní podpoře kolabujících ústavů.

Banky v Česku se na případný zvýšený výběr peněz stejně připravily a mají teď víc takzvaných rychlých aktiv - tedy peněz, které mohou okamžitě vyplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finančních garancích státu diskutovali v Radiofóru Jan Mládek (ČSSD) a Oldřich Vojíř (ODS), moderoval Vít Dvořák

Lenka Šumová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme