Island jedná v Moskvě o půjčce na záchranu ekonomiky

Islanští představitelé dnes budou v Moskvě jednat o zvláštní půjčce, která by zachránila krachující ekonomiku ostrovního státu před kolapsem. Zástupci islandské centrální banky potvrdili, že do Ruska odletěla delegace složená z členů bankovní rady a islandské vlády. Severská země oslovila se žádostí o poskytnutí prostředků také Mezinárodní měnový fond. Několik islandských ministrů také začalo uvažovat o možnosti pokusit se o záchranu ekonomiky členstvím v Evropské unii. Příjezd islandské delegace do Moskvy nicméně oživil otázky, jaký zájem má na celé operaci Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovní pláň na Islandu, kde se každoročně scházel parlament

Sněmovní pláň na Islandu, kde se každoročně scházel parlament | Foto: Alexandra Haeringová

Islanská delegace by měla v Moskvě jednat o půjčce ve výši čtyř miliard euro. Ruský ministr financí Alexej Kudrin se k žádosti islandské centrální banky už dříve vyslovil pozitivně - nechal se slyšet, že Island se vyznačuje přísnou rozpočtovou disciplínou a spolehlivostí.

Ruští představitelé odmítají spekulace o možných vedlejších strategických úmyslech Moskvy s tím, že Island stál vždy stranou ekonomických i geopolitických zájmů Ruska. Někteří pozorovatelé nicméně poukazují na to, že za rozhodnutím Moskvy může být snaha dostat se blíže k jedné ze zemí NATO, a tím i bývalé americké vojenské základně v Keflavíku.

Dříve prosperující islandská ekonomika se přiblížila totálnímu kolapsu poté, co globální finanční krize zmrazila trhy. Stát už převzal správu nad třemi největšími bankami a pozastavil obchodování s akciemi.

Islandská akciová burza se dnes propadla o 76 procent, když obnovila po šesti dnech obchodování. To bylo zastaveno ve středu, kdy kvůli finanční krizi převzal stát kontrolu nad největší domácí bankou Kaupthing. Stejně jako předtím nad bankami Landsbanki a Glitnir.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme