Další zemětřesení na Chebsku překročilo čtvrtý stupeň Richterovy škály

Oblast Chebska zasáhlo další zemětřesení. Otřesy o síle 4,1 stupně Richterovy škály zaznamenaly přístroje v úterý ve 21 hodin večer. Ohnisko zemětřesení se jako vždy nacházelo pod obcí Nový Kostel na Chebsku. Bylo cítit desítky kilometrů od epicentra, například v z obci Tři Sekery nebo v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chebsko zasáhlo další zemětřesení

Chebsko zasáhlo další zemětřesení | Zdroj: ČTK

Oblast se chvěla silou až čtyř stupňů devítibodové Richterovy stupnice už minulý týden, seismologové zaznamenali dvě výrazné vlny, jednu v pátek, a pak druhou v neděli.

V oblasti teoreticky hrozí až pátý stupeň Richterovy škály, není to ale důvod k přehnaným obavám, řekl Radiožurnálu seizmolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Josef Horálek. "Zdůrazňuji, že oblast Chebska a Kraslicka má potenciál maximálně na pátý stupeň - a taková zemětřesení se vyskytují řádově jednou za 100 let. Pátý stupeň je rozhraní mezi slabým a středně silným zemětřesením. Takže rozhodně i tento pátý stupeň, který je v současné době jen hypotetický, by nezpůsobil žádné vážnější škody."

Seizmolog Horálek soudí, že série zemětřesení ještě nekončí, otázka je, jak dlouho: "Aktivita bude dál pokračovat, ale zkušenosti s tak intenzivními zemětřesnými roji máme poměrně malé. Poslední takto intenzivní roj totiž byl na přelomu let 1985 - 1986, který trval zhruba 3 měsíce. Podstatně slabší roj byl v roce 2000, ten trval 4 měsíce. Současný roj běží teprve týden."

Region, kde se nacházejí nejmladší české sopky Železná a Komorní hůrka, je trvale seismicky aktivní. Přístroje každý měsíc zaznamenají několik seismických jevů, ročně jich na Chebsku bývá několik stovek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zemětřesení na Chebsku mluvil v Ranním interview Radiožurnálu starosta Nového Kostela Oto Teuber

Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme