Belgický vlastník ČSOB přiznal problém, klientů se prý nedotkne

Mateřská firma Československé obchodní banky, belgická finanční skupina KBC, má velké ztráty. Dnes oznámila, že odepíše víc než jednu a půl miliardy eur, v přepočtu téměř 40 miliard korun, z hodnoty cenných papírů, které byly jištěny padlými bankami ve Spojených státech a na Islandu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

Kvůli pádu islandských a amerických bank KBC vykáže za třetí čtvrtletí ztrátu až 930 milionů eur. Podle mluvčího ČSOB Ivo Měšťánka to způsobí, že banka bude mít nižší zisk, než plánovala, klienty to ale nijak neohrozí.

"KBC se rozhodla odepsat 40 miliard s tím, že dál zůstává kapitálově jednou z nejsilnějších skupin v Evropě. ČSOB také odepíše část těchto aktiv s tím, že dopad bude maximálně na zisk, což znamená, že se to dotkne akcionářů, nicméně klientů nebo naší kapitálové síly se to naprosto nedotkne," uvedl Měšťánek.

Oznámení KBC znamená další tvrdou ránu pro belgické banky jako celek. Vláda už musela zestátnit banku Fortis, která je v Belgii klíčová, asistovala také při řešení krize v menší bance Dexia. KBC rovněž uvedla, že pokud to bude nutné, využije i státní finanční podporu.

Banky se dostaly do potíží především v důsledku globální finanční krize. Podobné problémy, jako jsou horší hospodářské výsledky nebo pokles akcií na burze, zaznamenaly v minulých dnech i další mateřské společnosti bank působících v České republice. Jednalo se například o UniCredit Bank, Société Générale nebo Erste Bank.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme