Česko má podmínky pro garanci vkladů až do 100.000 eur

Česká republika je ochotna zvýšit garance vkladů na 100 tisíc eur, jak dnes navrhla Evropská komise. Ovšem jenom v případě, že některé země odvolají garance všech vkladů, ke kterým se v poslední době zavázaly. Na summitu v Bruselu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

"Byli bychom ochotni na takový kompromis přistoupit za předpokladu, že by na něj přistoupily všechny ostatní země. A ty země, které přijaly nebo deklarovaly absolutní vklady, by tuto deklaraci odvolaly a všichni by se přihlásili ke sto tisícům," zdůraznil český ministr financí. Stoprocentní záruky za všechny soukromé vklady v bankách vyhlásilo například Německo, Rakousko či Irsko.

Včera česká vláda schválila garance vkladů do maximálního limitu 50 tisíc eur. Změnu zákona musejí posoudit poslanci, a to zřejmě ve zkráceném řízení.

Opoziční ČSSD navrhne zvýšení garancí právě na 100.000 eur. Dnes to oznámil místopředseda strany a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. I nadále platí, že ČSSD chce do budoucna usilovat o neomezené garance do roku 2010 za všechny vklady.

Evropská komise dnes překvapivě navrhla postupně zvýšit minimální záruku pro bankovní vklady drobných střadatelů na 100.000 eur, což je zhruba 2,5 milionu korun. Po přechodné období by měla být minimální záruka 50.000 eur. Cílem opatření je podle komise posílit ochranu střadatelů a zvýšit jejich důvěru ve finanční záchranou síť.

Podle návrhu novely směrnice se má zároveň zkrátit lhůta pro výplatu vkladů v případě krachu banky ze tří měsíců na tři dny. Návrh nyní musí posoudit Evropský parlament a členské státy.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme