Otevření první mešity na území bývalé NDR provázejí protesty

V berlínské čtvrti Pankow dnes bude slavnostně otevřena vůbec první mešita postavená na území někdejší NDR. Místní obyvatelé se obávají islamizace své čtvrti a proti stavbě ostře protestují. Muslimskou obec Ahmadíja, která bude svatostánek spravovat, považují za extremistickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mešita v berlínské čtvrti Pankow

mešita v berlínské čtvrti Pankow | Foto: AFP

Dvoupatrová mešita, dvanáctimetrový minaret a obytný dům pro imáma na pozemku někdejší továrny na hořčici a kysané zelí budí mimořádné emoce.

Boj o výstavbu první východoberlínské mešity přinesl demonstrace, zapojení neonacistů i žhářský útok Molotovovým koktejlem na dům politika CDU, který proti projektu aktivně vystupuje. Podobně výbušné situace doprovázejí i stavbu mešity v Kolíně nad Rýnem.

Obyvatelům Pankowa-Heinersdorfu se nelíbí jak údajný extremismus obce Ahmadíja, tak skutečnost, že v jejich čtvrti nikdo ze členů muslimské komunity nebydlí.

"Zkusil jsem všechno možné, abych navázal dialog. Mám za sebou mnoho schůzek se členy sdružení heinersdorfských občanů, kteří proti mešitě bojují. Mám ale pocit, že se mi jejich obavy nepodařilo zmenšit," přiznal před časem v rozhovoru pro Český rozhlas imám Abdul Basit Tárik. I dnešní otevření mešity mají doprovázet mohutné protesty.

V březnu tohoto roku se zástupci spolkové i zemských vlád dohodli s představiteli muslimských sdružení na podmínkách integrace do německé společnosti. Patří k nim vedle plánu začít ve školách vyučovat islám i kontroverzní výstavba mešit.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme